Hlavní obsah

Požár zámku a autobazaru mají na svědomí stejní žháři, zjistila policie

Právo, pch

Požár autobazaru v Humpolci na Vysočině z listopadu 2017 má podle policie na svědomí stejná parta pachatelů jako požár zámku v Horním Maršově na Královéhradecku z loňského srpna. Vyšetřování převzali vysočinští kriminalisté, pachatelům hrozí až 15 let vězení. Informovala o tom policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požárem zničený zámek v Horním Maršově

Článek

„U obou požárů se jednoznačně potvrdila stanovená prověřovací verze, že byly založeny úmyslně skupinou pachatelů, kteří tímto svým jednáním sledovali konkrétní účel. Způsobené škody jsou vyčísleny a převyšují částku pět milionů korun,“ uvedla policejní mluvčí.

Jak upozornila, vyšetřovatelé i díky důležitým informacím ze strany veřejnosti shromáždili dokumenty o tom, že oba případy spolu úzce souvisejí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Požár zasáhl střechu zámku, také věž je poškozena.

Požár autobazaru v Humpolci ohrozil majetek za 10 milionů korun, škoda na osmi poničených vozech byla vyčíslena na jeden milion korun.

Na zámku v Horním Maršově, který více než stovka hasičů likvidovala přes 12 hodin, se škoda odhaduje na více než pět miliónů korun, cena ohroženého majetku byla více než dvojnásobná.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hasiči dohašují zámek v Horním Maršově.

„Byla provedena řada expertizních zkoumání a byly vyhodnoceny stopy zajištěné na místech trestných činů, které důkazní situaci zásadním způsobem posouvají dále,“ poznamenala Čírtková s tím, že detailnější informace zatím nelze poskytnout, neboť by to mohlo ohrozit probíhající vyšetřování.

Foto: Policie ČR

Následky požáru v autobazaru

„Věc je nyní kvalifikována jako zvlášť závažný zločin obecného ohrožení,“ doplnila mluvčí s tím, že tato trestná činnost v rámci organizované skupiny může pachatelům vynést trest v rozmezí osm až 15 let ztráty svobody.

Foto: Policie ČR

Následky požáru v autobazaru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám