Hlavní obsah

Požár v Chropyni likviduje těžká technika hasičů z Hlučína

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ruinách továrny na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku, kde již od půlnoci na pátek stále hoří hlavní ohnisko obrovského požáru, kolem poledne začala pracovat těžká požární technika specialistů z Hlučína. Zřícené ruiny totiž zakryly hlavní ohnisko požáru a to se stále nedaří uhasit.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Těžká technika při likvidaci požáru.

Článek

Nedělní ráno nepřineslo hasičům a obyvatelům Chropyně nejmenší úlevu. „Už více než dvaasedmdesát hodin od nahlášení mimořádně rozsáhlého požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni zůstávají hasiči stále na místě a s požárem bojují s vypětím všech sil. Za tři dny této mimořádné události se na místě požáru vystřídali hasiči už z 56 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových sborů čtyř krajů,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Sedmnáct hodin hasičům trvalo, než intenzivním hašením dostali požár pod kontrolu a velitel zásahu mohl nahlásit tolik očekávanou lokalizaci požáru. Čtyřicet hodin trvalo uhašení dvou třetin místa požáru a zásah se zúžil na dva bojové úseky. Nadále však hasiče čeká nejtěžší úkol, a tím je uhašení hlavního jádra požáru, které je stále nedostupné pod troskami zřícených budov. Přitom během pátku a soboty pomáhal s hašením i vrtulník, který ve čtyřminutových intervalech shazoval z vaku v podvěsu po 900 litrech hasební směsi. Provedl bezmála tři stovky náletů na požářiště o rozloze několika set metrů čtverečních. Situace se zkomplikovala, když se v hořících budovách začaly řítit stropy a obvodové zdi a začaly vybuchovat laguny s nahromaděnými horkými plyny.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V ruinách hořícího podniku v Chropyni na Kroměřížsku pomůže hasičům těžká technika specialistů z Hlučína.

Obvyvatelé nevědí, kdy se budou moci vrátit domů

„Specialisté z roty zemních prací ze záchranného útvaru Hlučín se pokusí obrovskými bagry a další těžkou technikou prorazit plášť sutin. Zřícené stavební konstrukce nadále působí jako neprostupný příkrov, který chrání hlavní ohnisko požáru. To stále hoří,“ vysvětlil mluvčí hasičů.

Hasiči, kteří se střídají po dvanácti hodinách, jsou již unavení. „Je znát nedostatečná regenerace organismu při opakovaných návratech na místo požáru,“ řekl Mitáček. Netrpěliví jsou již také obyvatelé Chropyně. Zejména tři stovky z nich, pro které platila kvůli hustému dýmu i pro noc na neděli evakuace a kteří stále nevědí, kdy se budou moci vrátit domů. „Evakuace nadále trvá, a to nejméně do 14 hodin v neděli. Rozhodne se až po nasazení specialistů z Hlučína, protože velmi vážně hrozí, že po odkrytí sutin se požár obnoví ve velké síle,“ řekl Mitáček.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V neděli v poledne začali hasiči strhávat zbytky budov shořelého areálu továrny na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku. V ruinách ještě stále probleskují plameny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám