Hlavní obsah

Požár na farmě Apolenka u Pardubic někdo založil úmyslně

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Požár v hiporehabilitačním centru Apolenka ve Spojile u Pardubic založil někdo úmyslně. Potvrdila to mluvčí hasičů Vendula Horáková. Hasičům se podařilo vyvést všech čtyřicet koní, ale oheň zničil stáje v hodnotě dvou milionů korun a Apolenka přišla o zásoby krmiva na celou zimu.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár stájí komplexu ApolenkaVideo: Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

Nejdříve byla vyvrácena verze, že šlo o závadu na elektroinstalaci, protože objekt stájí a seníku neměl funkční elektrický obvod, jako nereálná se rychle ukázala i varianta zapálení z nedbalosti, protože po čtvrté hodině ranní na místě ještě nikdo ze zaměstnanců nebyl.

„Žhářství vyšetřujeme. Naši specialisté byli na místě již při uhašení požáru stejně jako policejní pes vycvičený na vyhledávaní hořlavých kapalin,“ řekla mluvčí pardubické policie Andrea Muzikantová.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhořelé hiporehabilitační centrum Apolenka Video: Zdeněk Seiner, Právo

Ihned po požáru vedení Apolenky zřídilo sbírkové konto. Na transparentní účet 30015-1205131359/0800 přicházejí peníze od rodin i organizací a firem.

Největší částkou zatím přispěl Pardubický kraj. „Podpořili jsme obnovu Apolenky částkou 300 tisíc korun,“ řekl krajský radní pro sociální politiku Pavel Šotola. Pomáhají i školy a školky, které pořádají malé charitativní akce. Apolenka byla celé roky cílem rodinných výletů s malými dětmi nejen z Pardubic.

Foto: Právo

Požár stájí komplexu Apolenka

Okolní farmáři, přestože kvůli letošnímu suchu sami nemají nadbytek, vypomohli ze svých zásob krmivem. „Kdo rychle dává, dvakrát dává. Hned jsme Apolence poslali deset balíků sena,“ potvrdil Martin Korba, ředitel Dostihového spolku Pardubice, pořadatele Velké pardubické.

V neděli 16. prosince otevírá Apolenka své brány široké veřejnosti. Chce tím dokázat, že nerezignuje a zaměstnanci dělají vše pro obnovu areálu, a návštěvnici zároveň mohou na místě přispět. Ať už finančním obnosem, nebo například granulemi, nebo třeba jen banánem pro velblouda Abdula.

Sociální podnik na farmě zaměstnává 33 lidí se zdravotním postižením. Farma provozuje hiporehabilitaci, environmentální výchovu, jezdeckou školu a vyrábí mléčné výrobky z kozího a kravského mléka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám