Hlavní obsah

Potomci rodu Schaumburg-Lippe odešli od soudu s prázdnou

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Samosoudce Okresního soudu v Náchodě Jiří Kučera v úterý zamítl šest žalob vnuků bývalého majitele panství na Náchodsku Bedřicha Schaumburg-Lippeho. Domáhali se údajného dědictví po svém předkovi. Nikdo ze čtyř dědiců se ale k soudu nedostavil, neboť žijí v Německu. Zastupuje je pražská advokátka Alena Štumpfová.

Článek

Ve sporu jde o rozsáhlé panství rodu na Náchodsku. Mimo jiné jsou v něm zahrnuty zámky v Náchodě a Ratibořicích či panství, do jehož území spadá i Babiččino údolí. 

Památkáři ve sporu argumentovali tím, že dědicové nárok na vlastnictví nemají, protože Bedřich Schaumburg-Lippe, který se hlásil k německé národnosti, zemřel v prosinci 1945, poté, co byl jeho majetek zkonfiskován na základě dekretů tehdejšího prezidenta. Štumpfová se snaží dokázat, že konfiskace neproběhla podle zákona.

"Konfiskace byly provázeny správním aktem, tedy určením osoby, jejíž majetek se konfiskoval. V tomto konkrétním případě osoba nebyla označena, což my považujeme za chybu, a to je důvod, proč se domáháme určení vlastnického práva k nemovitostem," sdělila Štumpfová, která po vynesení rozsudku uvedla, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Právní zástupkyně státu Marcela Kislingerová argumentovala, že majetek byl zkonfiskován v souladu se zákonem a žádných dalších aktů nebylo tehdy potřeba.

Žaloba zamítnuta už v roce 2001

"Dědické řízení proběhlo roku 1948 a už tehdy při něm bylo konstatováno, že nebyl nalezen žádný majetek, který by spadal do dědického řízení, neboť veškeré jmění bylo konfiskováno Bedřichu Schaumburg-Lippemu už za jeho života," řekla. Spor vedou Schaumburgové proti státu, jehož majetek v této kauze spravuje Národní památkový ústav, ale i proti městu Náchod a Královéhradeckému kraji.

"V našem případě jde o objekt jízdárny v Náchodě, kde je umístěna naše příspěvková organizace Galerie výtvarného umění," poznamenal vedoucí odboru kultury a památkové péče hradeckého Krajského úřadu Pavel Mertlík. Náchodský soud žalobu poprvé zamítl už roku 2001, ale Krajský soud při odvolacím řízení shledal procesní nedostatky, rozhodnutí zrušil a vrátil zpět.

"Odstraňováním nedostatků se soud zabýval dlouho, neboť situaci komplikovala nezbytnost komunikace se žalobci. Ti žijí v zahraničí a nehovoří česky. V průběhu řízení měnili i zástupce," vysvětlil Kučera. Spor o určení vlastnictví blokuje také záchranu čtyř zchátralých objektů v Ratibořicích, které stát loni asi za 15 miliónů koupil od likvidátora soukromé společnosti. Kvůli soudnímu sporu o bývalé panství není možné objekty zapsat do katastru nemovitostí a zahájit jejich opravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám