Hlavní obsah

Potíže s policií má v Aši i starosta Blažek a radní Červenka

Právo, Rudolf Voleman

Starosta Aše Dalibor Blažek (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst - HNHRM) a městský radní Jiří Červenka (ODS) mají potíže s policií. Vyplynulo to na povrch v pátek při jednání rady Karlovarského kraje, ve které oba současně figurují jako náměstci karlovarského hejtmana.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco Červenka figuruje v kauze vysokých úředníků ašské radnice, které stíhá protikorupční policie v souvislosti se stavbou větrné elektrárny poblíž města, starostu Blažka policie stíhá kvůli podezření z přijetí úplatku. „V této fázi vyšetřování nemohu k případu nic říct,“ uvedl pro Právo Viktor Böhm z chebského státního zastupitelství.

Blažek jakoukoliv vinu odmítá. Popsal přitom, v čem případ spočívá. Úplatek měl údajně přijmout prostřednictvím svého syna, úspěšného juniorského cyklisty, od provozovatele ašského kasina, kterému mělo město výhodně pronajmout pozemky u hranic.

Policie zkoumá, zda nebyla cena pronájmu nízká a odměnou nebyla pak profesionální výbava, kterou dostal Blažkův syn k dispozici v cyklistickém klubu. Provozovatel kasina je totiž sponzorem klubu. „Je to taková podivná konstrukce,“ uvedl Blažek, který podezření odmítá. Klub přitom poukazuje, že je financován i z jiných peněz, například státních.

Problémy s větrným parkem

Právo o  případu policejního stíhání, které je vedeno kvůli větrné elektrárně u Aše s tajemníkem radnice Karlem Svitákem, bývalým šéfem tamního stavebního úřadu Pavlem Grisníkem, a podle posledních informací i s radním Červenkou, který měl tuto gesci na starosti, informovalo ve středu 8. dubna.

Právo zjistilo, že se vše točí kolem dostavby větrného parku v Újezdě, kde společnost APB dostala stavební povolení na výstavbu šesti samostatných větrných elektráren. Čtyři postavila a místo zbývajících dvou se rozhodla jen pro jednu, která ale měla být o 20 metrů vyšší než ostatní.

Proti zlegalizování stavby se ale postavila tehdejší vedoucí odboru životního prostředí na ašské radnici. Tajemník ji kvůli tomu nakonec odvolal z funkce. I zde všichni oslovení stíhaní odmítají pochybení. Červenka se nemohl k věci vyjádřit, protože měl v pátek odpoledne vypnutý telefon.

„Oznámili nám to oba jako fakt, ale protože se věc netýká kraje, tak jsme je ani negrilovali a rada kraje se k tomu ani nikterak nevyjadřovala. Dokud je někdo neodsoudí, tak ctím presumpci neviny,“ uzavřel karlovarský hejtmana Martin Havel (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám