Hlavní obsah

Poštovní úřednice lupiče ignorovala a peníze mu nedala

– OLOMOUC • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Nevšední odvahu prokázala v pondělí odpoledne poštovní úřednice v Olomouci, když ignorovala výzvy lupiče, aby mu vydala peníze. Ten nepochodil, ani když jí pohrozil střelnou zbraní. Přepadení se stalo krátce před 16. hodinou v provozovně České pošty na Litovelské ulici.

Článek

„Neznámý pachatel přistoupil k přepážce a před pracovnici položil papír s textem,“ popsala Právu v úterý počátek přepadení olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Na papíře bylo podle ní uvedeno: „Peníze, rychle, jde o život a nedělejte hlouposti nebo bude zle!“

„Mladá žena za přepážkou na výzvu nijak nereagovala. Pachatel proto svoji výhrůžku zdůraznil tím, že z igelitové tašky vytáhl pistoli,“ uvedla mluvčí. Poštovní úřednice ani poté muži finanční hotovost nevydala, a tak místa utekl.

„Postup, jaký žena zvolila, je rozhodně riskantní, vzhledem k tomu, že nemohla vědět, jak se pachatel zachová a zda střelnou zbraň použije či nikoliv. Bylo jen na ní zvážit možné riziko a míru nebezpečí. V dané situaci projevila hrdinství. Obecně však lze říci, že v podobných případech je lepší upřednostnit ochranu zdraví a života před finanční ztrátou,“ dodala Dolejšová. Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu loupeže.

Policie žádá veřejnost o pomoc 

Policie požádala o pomoc při pátrání po pachateli veřejnost. Mělo jít o muže ve věku 40 až 45 let, vysokého 170 až 175 centimetrů, silnější postavy, s vousy - strništěm. Na hlavě měl v době přepadení plátěný rybářský klobouk šedé barvy a oblečen byl do vybledlého šedého nebo zeleného trika a károvaných kraťasů.

„Prosíme případné svědky o pomoc. Jakékoliv informace mohou občané oznámit na nejbližší policejní služebně nebo na telefonní lince 158,“ dodala Dolejšová.  

Reklama

Výběr článků

Načítám