Hlavní obsah

Poškození machinacemi s dotacemi ROP Severozápad chtějí dvě miliardy

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Případem machinací s dotacemi v Regionálním operačním programu Severozápad se v úterý začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Obžalováno bylo osm lidí, kteří měli ovlivnit projekty celkem za 1,4 miliardy korun. Mezi obžalovanými jsou politici i bývalí ředitelé úřadu. Poškození chtějí po obžalovaných přes dvě miliardy korun. Rozsáhlou obžalobu četl státní zástupce více než hodinu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní v kauze ROP Severozápad Pavel Kouda a Pavel Markvart (vpravo) u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Na lavici obžalovaných zasedlo sedm z osmi obžalovaných. Mezi nimi bývalý sociálnědemokratický náměstek tehdejší ústecké hejtmanky Pavel Kouda, dva ze tří obžalovaných bývalých ředitelů dotačního úřadu Petr Kušnierz, Pavel Markvart, omluvil se Petr Vráblík. Obžalovaná je i úřednice Irena Kotlanová, ta má jako jediná status spolupracující obviněné.

Podle spisu obžalovaní ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, z nich bylo proplaceno 922 miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jako poškozený se k soudnímu řízení připojil Ústecký kraj, který chce 628 miliónů korun, ministerstvo financí požaduje 775 miliónů korun za 14 projektů proplacených Evropskou unií. Úřad ROP Severozápad pak žádá po obžalovaných náhradu škody ve výši 628 miliónů korun.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz obžalovaný v kauze ROP Severozápad u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Podle právníka úřadu Jiřího Schüllera úřad částku vypočítal z proplacených projektů a plošné korekce. Kvůli chybám v hodnocení a proplácení projektů v ROP Severozápad vyměřila Evropská unie už dříve sankci 2,7 miliardy korun.

Až dvanáct let vězení 

Skupina obžalovaných je viněna z poškozování zájmu Evropské unie a zneužití pravomoci úřední osoby. Někteří mají mít na svědomí oba skutky. Části obžalovaných může hrozit až dvanáctileté vězení. V seznamu projektů, jež měli ovlivnit, jsou projekty měst a obcí i soukromých investorů.

Bývalý náměstek hejtmanky Kouda například podle obžaloby měl seznam projektů, u kterých požadoval, aby dotace získaly. Šlo například o projekt propagace rekultivovaných výsypek či modernizace lyžařských areálů v Krušných horách. Seznam vybraných projektů měl dovézt až domů k úřednici Kotlanové.

„Své pokyny doplnil pohrůžkou propuštění přesněji neurčených zaměstnanců Úřadu regionální rady ze zaměstnání, čímž závažným způsobem ohrozil objektivnost a nezávislost hodnocení daných projektů a způsobilost proplacení dotačních prostředků,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan. Kotlanová pak výhrůžku tlumočila dalším úřednicím.

Hodnotitelé bez losování 

V hodnocení projektů ROP Severozápad měli klíčovou roli externí hodnotitelé. Podle obžaloby je ale ředitelé protiprávně vybírali přímo, bez losování. Kušnierz prý v některých případech předal vybraná jména vybraných hodnotitelů projektů Kotlanové. Takto měl ovlivnit například hodnocení projektu stavby apartmánů B99 v Chomutově či dostavbu hotelu u zámečku Větruše v Ústí nad Labem. Kotlanová pak měla vytvářet falešný zápis o losování hodnotitelů.

Právníci bývalého náměstka Koudy požadovali překvalifikování obvinění zneužití pravomoci úřední osoby na útisk a samostatné projednání jeho případu. Předsedkyně senátu Kamila Elsnicová po poradě uvedla, že soud o návrhu rozhodovat nebude.

Soudní líčení je naplánováno v každém měsíci až do konce roku, je pravděpodobné, že bude pokračovat i v roce příštím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám