Hlavní obsah

Porodila jsem na zahradě, řekla obžalovaná. Mrtvý novorozenec měl dvě promile

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

O domácím násilí hovořila ve čtvrtek u krajského soudu v Hradci Králové devětadvacetiletá žena, matka tří dětí, obžalovaná z vraždy novorozeného syna. Těhotenství prý tajila před partnerem, z něhož měla strach. Dítě, které tajně porodila na zahradě, mělo v krvi přes dvě promile alkoholu. Ženě hrozí od 15 do 20 let vězení, případně trest výjimečný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Žena obžalovaná z vraždy novorozence u krajského soudu v Hradci Králové

Článek

„Necítím se být vinna, jelikož mám už tři děti a nikdy jsem jim neublížila a vychovávala je slušně,“ prohlásila obžalovaná hned v úvodu hlavního líčení. Po dětech se jí stýská, ale život s partnerem prý nebyl jednoduchý. „On mne psychicky i fyzicky týral,“ tvrdila soudu. Podle dřívějších zjištění znalců ale syndromem týrané manželky netrpěla.

Kriminalisté začali případ vyšetřovat letos v polovině dubna. Události vypluly na povrch poté, co tělíčko novorozence našla dcera obžalované a svěřila se na Facebooku kamarádce.

Tělíčko dítěte matka po nějakou dobu schovávala v papírové krabici s oblečením na otevřeném balkónu a poté, co ho objevila dcera, jej ukryla v igelitové tašce pod mostek silnice. Tam jej pak nalezli policisté.

Dítě mělo v krvi 2,38 promile

Obžalovaná tvrdila, že ve chvíli, kdy zjistila, že čeká dítě, už bylo pozdě na umělé přerušení těhotenství. Těhotenský test si ale dělala v době, kdy byla teprve v prvním či druhém měsíci. Navíc vůbec nenavštívila gynekologa. Údajně chtěla dítě dát opět k adopci, případně do babyboxu.

Ale porod přišel nečekaně. „Přišlo to tak náhle, že jsem nevěděla co dělat. Praskla mi voda, pak přišly bolesti. Šla jsem na zahradu a porodila jsem. Vzala jsem ho do ruky, zatřásla jím, ale nevydalo to ani hlásek,“ uvedla.

Podle státní zástupkyně Lucie Žabkové mělo dítě šanci přežít. Muselo by se mu ale dostat odborné zdravotnické péče, protože ve chvíli porodu mu v krvi kolovalo 2,38 promile alkoholu. Podle spisu tak bylo příčinou úmrtí dítěte přerušení dodávky kyslíku do organismu, na níž se významnou měrou podílela hladina alkoholu v těle dítěte. Její hodnoty svědčí o exogenním původu alkoholu, tedy o požití alkoholu matkou před porodem.

„To, co je ve znaleckých posudcích, není pravda, paní doktorka to špatně pochopila. Ten den, kdy jsem porodila dítě, jsem nepila,“ odmítla zjištěná fakta obžalovaná. Jak se ale alkohol od těla dítěte dostal, vysvětlit nedokázala.

Přestal jsem jí věřit

Partner ženy a otec dítěte nyní žádá po obžalované 240 tisíc korun coby nemajetkovou újmu za to, že mu upřela právo vychovávat syna.

„Dcera našla mrtvé miminko na terase a svěřila se na Facebooku kamarádce. Šel jsem tam hledat, ale nic jsem nenašel. Byl jsem úplně vyřízený. Nevěděl jsem, jestli mám věřit partnerce, nebo dceři,“ řekl policii expartner obžalované. U soudu ale nechtěl vypovídat, nechtěl si události už připomínat. Podle jeho slov v přípravném řízení mu ale žena tajila těhotenství už dříve. I proto jí přestal důvěřovat a o jeho otcovství ho přesvědčily až provedené testy.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek, kdy by měli vypovídat soudní znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám