Hlavní obsah

Pořádali fiktivní kurzy, přišli si na miliony. Do podvodu je zapletena i horská služba

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Více než dvě hodiny četl královéhradecký krajský státní zástupce Petr Kouble obžalobu celkem 27 fyzických a právnických osob, které viní z trestných činů dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. K podvodům mělo docházet v letech 2012 až 2015 a škoda přesahuje 10 milionů korun. Další dva miliony již vyplaceny nebyly. Většina obžalovaných vinu odmítla.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na lavici obžalovaných se všichni stíhaní neměli šanci vejít. Většina proto s obhájci seděla na místech jindy vyčleněných veřejnosti.

Článek

Krajský soud v Hradci Králové začal kauzu rozkrývat v pondělí. Mezi obžalovanými figurují například i horská služba či Spolek na obranu spotřebitelů. Nepatří však ke strůjcům podvodů. Celkem má spis na 20 tisíc stran.

„Jde celkem o sedm vzdělávacích projektů, na něž byla čerpána dotace v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Fakticky byly projekty vykazovány jen na papíře, nebyla provedena reálná vzdělávací činnost. U některých projektů sice k ustanovení cílových skupin došlo, ale jejich složení neodpovídalo tomu, co bylo deklarováno, zejména z hlediska profesního,“ shrnul podstatu 80stránkové obžaloby Petr Kouble.

Osoby, které jsou stíhány, jsou stíhány z úmyslného trestného činu.
státní zástupce

Doplnil, že obžalovaní současně zakrývali, že jde o firemní nebo občanské vzdělávání, u nichž veřejná podpora z dotací nepřicházela v úvahu. „Takže nějaké vzdělávání probíhalo, ale od počátku bylo zřejmé, že nemůže být naplněn účel projektu,“ je přesvědčen státní zástupce.

Dělba práce

Mezi hlavní obžalované patří dvě právnické a čtyři fyzické osoby. Jednou ze dvou osob, proti kterým bylo trestní řízení zastaveno z důvodu úmrtí, byl muž, kterého státní zástupce považuje za hlavu celé organizované skupiny. V minulosti již byl odsouzen za zpronevěru a v tomto případu figuroval ve všech sedmi žalovaných skutcích. Čelil podezření, že hrál roli zprostředkovatele a administrátora dotací, který přes nastrčené lidi vylákal z krajského úřadu dotace na školení různých organizací.

V této organizované skupině panovala podle státního zástupce konkrétní dělba práce. „Byla tam osoba, která to řídila, další měla na starost administrativní úkony, další připravovala materiál ekonomického charakteru,“ řekl Kouble.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na lavici obžalovaných se všichni stíhaní neměli šanci vejít. Většina proto s obhájci seděla na místech jindy vyčleněných veřejnosti.

Jak vyplývá z rozsáhlého spisu, obžalovaní navzdory dotačním podmínkám vykazovali například smyšlené kurzy v oblasti gastronomie, péče o seniory či při školení záchranářů.

Někteří z obžalovaných se hájí, že konali v dobré víře. „Osoby, které jsou stíhány, jsou stíhány z úmyslného trestného činu,“ odmítá tuto verzi státní zástupce.

Hlavním obžalovaným hrozí trest ve výši 5 až 10 let, u ostatních do 8 let odnětí svobody. Hlavní líčení začalo v pondělí a bude pokračovat minimálně do konce tohoto týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám