Hlavní obsah

Popelář s mačetou je hajlující marxista, vyplynulo z vypovědí

Novinky, bad
Praha

Popelář Petr Zvonař, který čelí obvinění z pokusu o vraždu mačetou, byl v minulosti několikrát soudně trestaný. Mimo jiné dostal podmínku za zvedání pravé ruky a provolávání nacistických hesel. Pražský městský soud pokračoval ve čtvrtek v projednávání jeho případu výslechem svědkyně a soudního znalce.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Petr Zvonař u pražského městského soudu

Článek

Na žádost obhajoby byla předvolána Zvonařova kamarádka, toho času ve výkonu sedmiměsíčního trestu za krádež. Její výpověď však příliš přínosná nebyla. „Moc si toho nepamatuju. Ten den jsme docela dost pili. Co se stalo, jsem se dozvěděla až druhý den,” řekla soudu Donátová. Na dotaz soudu jak se zná s obžalovaným a co o něm může říct, odpověděla: „S Petrem se kamarádím asi dva roky. Tak nějak se o něm vědělo, že je marxista.”

Víc už Donátová neřekla, podotkla pouze na adresu napadeného muže, že se sice chová mile a příjemně, ale že si nemyslí, že by byl dobrým člověkem.

Po Donátové vypovídal i soudní znalec z oboru klinické psychologie, který stav obžalovaného v době útoku zhodnotil jako „prostou těžkou opilost”, kdy alkohol odbrzdil zábrany v jeho chování. Závislost na alkoholu u Zvonaře ale odmítl. Připustil však, že je spíše pravděpodobné, že za střízliva by mačetou nezaútočil.

Obžalovaný dostal podmínku za hajlování

S tím v podstatě souhlasil i Zvonař, který k tomu řekl: „Kdybych nedostal první ránu, tak by to nespustilo celou tu událost.”

Předseda soudu Petr Hovorka poté přečetl i výpisy ze Zvonařova rejstříku trestů. V něm nechybělo slovní napadání, později i fyzické napadení chodce víkem od popelnice.

Zvonař za to dostal podmíněný trest, který ale zrušila prezidentská amnestie. Popelář se z toho nepoučil a několik měsíců po amnestii dostal další podmíněný trest, tentokrát za to, že na pražské Budějovické ulici hajloval a vykřikoval nacistická hesla. Za to vyfasoval roční trest s odkladem na čtyři léta.

Soud pak jednání odročil na začátek listopadu kvůli předvolání dalších svědků.

Před útokem vypil až pět litrů vína

Projednávaný případ sahá do začátku letošního března. Zvonař se s poškozeným, spolubydlícím z ubytovny na na Praze 4, nejdříve popral. Pak vytáhl schovanou mačetu a zezadu muže sekal do hlavy i krku. Když se mu ho podařilo strhnout na zem, začal do něj kopat a dvakrát jej sekl do obličeje.

„Pamatuji si, jak jsem ležel a on do mě pořád sekal. Myslel jsem na mámu a na přítelkyni, myslel jsem, že to je konec,“ uvedl před soudem zjizvený muž, kterému patrně zachránil život kolemjdoucí. Ten Zvonařovi vykopl mačetu z ruky. Další svědci zavolali záchranku, která zraněného muže odvezla do nemocnice.

Zvonař se hájí tím, že ten den vypil až pět litrů vína a něco tvrdého alkoholu. Konflikt prý vzešel od poškozeného muže, který měl Zvonařovi nadávat a také jej fyzicky napadnout. Při útoku Zvonař spadl na zem, mačeta mu prý vypadla, a tak se s ní podle svých slov začal pouze bránit dalším útokům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám