Hlavní obsah

Popálený z diskotéky živoří na podpoře

– KARVINÁ
Novinky, Radim Kijonka

Pod hranicí chudoby, bez práce s podporou čtyři tisíce korun přežívá Rudolf Slavíček, jeden ze sedmi desítek lidí, kterým požár v karvinské diskotéce U Vlka loni v říjnu zcela změnil život. Žádného odškodnění se do dnešního dne nedočkal.

Článek

"Spolu se třemi kamarády jsme se rozhodli vzít advokátku, která za nás v nejbližší době podá trestní oznámení na ty, co ohňostroj na diskotéce odpálili," řekl Právu Slavíček, který při požáru utrpěl popáleniny třetího stupně na čtyřiceti procentech svého těla.

Polovinu utratí za cesty do nemocnice

Ze čtyřtisícové podpory utratí plnou polovinu jen za cesty z Karviné do ostravské nemocnice na převazy. "Každý druhý den musím dojíždět do nemocnice. Jedna cesta mě stojí 150 korun. Musím přitom zaplatit byt, aby mě nevystěhovali. Kdybych neměl mamku, která se kvůli mně zadlužila, tak nevím," říká muž, který přišel na diskotéku oslavit své třicáté narozeniny.

Nejdříve nechtěl v nemocnici při návštěvách nikoho přijímat. Se svým osudem se však nyní snaží bojovat. "Viděl jsem v nemocnici i horší případy. Takže si říkám, že jsem proti nim dopadl ještě dobře," snaží se povzbudit.

Přišel o práci i o dívku

Těsně před osudovou návštěvou diskotéky přišel o práci. "Měl jsem domluvené nové místo svářeče, když jsem ještě měl zdravé ruce. Ale teď z toho sešlo. Měl jsem před požárem domluvené taky rande. To je taky teď pasé," konstatuje.

Vzpomínky na ohnivé peklo ho dodnes budí ze spánku. Při požáru přišla jedna dívka o život, 73 lidí bylo zraněno. "Zůstal jsem jako poslední v oddělené banketce. Než jsem zjistil, že začalo v sále hořet, tak už jsem nestačil včas utéct. Obrovský, neskutečný žár mě těžce popálil," líčí mladík.

Na popáleninovém centru v nemocnici strávil více než dva měsíce. "Léčení bylo druhé peklo. Nepřál bych ho ani největšímu nepříteli," říká mladík. Nejvíce trpěl při aplikaci masti z kyseliny benzoové. "Ta požírá mrtvou tkáň a snaží se ji odloučit od živé. Bylo to, jako by mě hodili zpátky do toho obrovského žáru na diskotéce. Čtyřiadvacet hodin ve velkých bolestech," vypráví. Všechna spálená místa má nahrazena plastikami. "

Je to běh na dlouhou trať

"Hojí se to strašně pomalu, navíc hlava špatně. Je to běh na dlouhou trať. V nemocnici jsem ale kvůli psychice už nechtěl zůstat," podotýká. S popáleným okem měl štěstí. Rohovka se mu naštěstí zahojila a už vidí dobře. Za mnohé vděčí i přátelům.

"Když potřebuji, tak mi přijdou pomoci a hodně mě při léčení povzbudili," dodává. "Nechápu, jak ti, kteří tragédii zavinili, mohou nečinně přihlížet, jak oběti jejich činu živoří," kroutí hlavou jeden z přátel, který je s popáleným mladým mužem pravidelně ve styku.

Ze založení požáru policie viní spolumajitele diskotéky a jeho kamaráda, kteří na diskotéce asi tři hodiny po půlnoci odpálili ohňostroj, od kterého chytil strop v místnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám