Hlavní obsah

Politik, který kradl volební plakáty, se vyhne trestu

Právo, Aleš Honus

Sociálně-demokratický člen zastupitelstva největšího ostravského městského obvodu Ostrava-Jih Lukáš Balcařík, kterého policie na konci minulého roku obvinila z krádeže více než stovky předvolebních plakátů senátorského kandidáta Leopolda Sulovského (Hnutí Ostravak), nakonec nebude za svůj čin souzen. Státní zástupce podmíněně zastavil jeho trestní stíhání.

Foto: Úřad městského obvodu Ostrava-Jih

Zastupitel Lukáš Balcařík

Článek

Informaci potvrdilo jak státní zastupitelství, tak obviněný politik.

Sulovského předvolebních plakátů, které během nočních hodin zmizely z ostravských ulic, začala policie prověřovat krátce před listopadovými senátními volbami. V Ostravě do druhého kola voleb spolu s Leopoldem Sulovským postoupil i tamní starosta Jiří Sibinský (ČSSD).

Několik týdnů po volbách policie díky kamerovým záznamům zjistila, že plakáty kradl Sibinského stranický kolega a člen zastupitelstva Lukáš Balcařík. Reklamní materiály spolu s dalším pachatelem posbíral z ulic a vyhodil je do kontejneru.

Mladý politik se pod tíhou důkazů ke všemu přiznal a uhradil škodu. Sibinský podle svých slov o jeho aktivitě nevěděl.

Státní zástupce uznal, že jsem udělal blbost, ale že jsem se nechtěl nijak obohatit
Lukáš Balcařík

Právě díky svému kajícnému postoji se Balcařík trestu vyhne. „Trestní stíhání obviněného bylo podmíněně zastaveno, zkušební doba byla stanovena na 18 měsíců. V případě, že obviněný během této doby povede řádný život, bude rozhodnuto o jeho osvědčení, v opačném případě bude stíhání pokračovat,“ uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Barbora Zajícová.

Vysvětlila, že pro podmíněné zastavení stíhání byly splněny všechny zákonné podmínky. „Obviněný se k trestné činnosti doznal a škodu v plné výši uhradil,“ řekla.

Obnovit členství zatím nechce

Lukáš Balcařík rozhodnutí uvítal. „Státní zástupce uznal, že jsem udělal blbost, ale že jsem se nechtěl nijak obohatit. Je to pro mne obrovské ponaučení do dalšího života,“ řekl Balcařík.

Ten kvůli ostudě, kterou po jeho odhalení dopadla na celou ostravskou ČSSD, pozastavil své členství v této straně a vzdal se i některých funkcí, které získal díky své stranické příslušnosti. Mandát v zastupitelstvu si ale ponechal.

Na dotaz, zda bude nyní usilovat o obnovu svého členství v ČSSD, řekl, že to zatím není aktuální. „V srpnu bych měl odjet studovat do Španělska, takže zatím členství obnovovat nebudu,“ řekl s tím, že mandát v zastupitelstvu si i nadále ponechá. „Letenka ze Španělska stojí 800 korun, takže není problém na zastupitelstvo v případě potřeby kdykoliv přiletět,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám