Hlavní obsah

Politici nejsou trestně odpovědní za počet nakažených, tvrdí žalobci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřady ukončily prošetřování prvního trestního oznámení podaného na premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) za to, jak loni postupovali proti pandemii koronaviru. Pražské městské státní zastupitelství potvrdilo, že žalobci z Prahy 1 nechybovali, když rozhodli, že politici nejsou zodpovědní za růst počtu nakažených novým koronavirem během loňského podzimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Informoval o tom server SeznamZprávy. Trestní oznámení podal ve druhé polovině října advokát Petr Němec. Vládní politici se podle něj mohli dopustit maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání. Stát podle Němce v podzimní vlně koronaviru dostatečně nezajistil testování, hledání kontaktů nakažených a včas nenařídil potřebná opatření.

Žaloba na nouzový stav už je u soudu. Na členy vlády míří trestní oznámení

Domácí

Státní zástupce Zdeněk Michora z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podle serveru Neovlivní.cz před koncem loňského roku Němcovi napsal, že v popisovaném jednání neshledal trestní odpovědnost Babiše a jeho týmu, "a to ani v rovině nedbalostního zavinění". Michora poukázal na to, že vláda situaci řešila a že na vhodný postup existují různé názory.

Vláda nemá k některým opatřením důvod. Namístě je ústavní stížnost, říká právník

Domácí

Jeho závěr nyní potvrdilo také nadřízené pražské městské státní zastupitelství, když advokát podal podnět k prověření postupu žalobců z Prahy 1. "Námitky podatele byly vypořádány a postup státního zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 byl shledán jako věcně správný. Podnět k výkonu dohledu byl shledán jako nedůvodný," potvrdil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

"Trestní řízení není možné zahájit jen na základě přesvědčení podatele či dalších osob, že příslušná opatření v boji proti pandemii měla být zavedena dříve, či měla být razantnější, neboť se jedná o rozhodnutí čistě politická, nepodléhající nějakému automatickému režimu přezkumu ze strany orgánů činných v trestním řízení," uvedla žalobkyně Táňa Dočekalová z Městského státního zastupitelství v Praze v závěru dokumentu, který mají SeznamZprávy k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám