Hlavní obsah

Politici k obvinění vojáků ze smrti Afghánce: Nepříjemné, ale ať se to vyšetří

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velení armády ani ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nechtěli komentovat obvinění čtyř českých vojáků z podílu na smrti afghánského bojovníka Vahidulláha Chána, který zastřelil v roce 2018 českého psovoda Tomáše Procházku. Poslanci z výboru pro obranu přiznávají, že byť je to nepříjemné, je dobře, že se kauza nezametla pod koberec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

„Pokud padla obvinění, musíme ctít presumpci neviny a vyčkat, až vše dospěje do konce. Pokud se obvinění potvrdí, nechť padne trest, protože protizákonné jednání nelze tolerovat,“ řekla Právu předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS).

„Je to nepříjemná situace, ale jedná se o obvinění. Tak musíme počkat, jak dopadne vyšetřování a zda dojde k obžalobě,“ sdělil Právu poslanec ANO Pavel Růžička.

Místopředseda výboru Jan Lipavský za Piráty je také opatrný v soudech. „Rozumím tomu, že českým vojákům, když jim byl zabit kolega, mohly selhat nervy, ale na druhou stranu by k takovým excesům nemělo docházet,“ řekl Lipavský.

Vozidlo českých vojáků najelo v Mali na výbušninu

Svět

Metnar v pondělí uvedl, že právo poskytovat informace si vyhradil dozorující státní zástupce. „Do doby pravomocného rozhodnutí ctím presumpci neviny a k případu se nyní nebudu více vyjadřovat,“ napsal na Twitter Metnar. Také dozorující státní zástupce Hynek Olma v pondělí řekl v ČT, že nebude případ blíže komentovat.

Černý: Lynč je nepřípustný

Žádné pochopení pro případné selhání českých vojáků nemá místopředseda výboru za KSČM Alexander Černý. „Pokud byli vojáci obvinění, tak to něco vypovídá. Je dobře, pokud se to soudně dořeší, protože co se tam stalo, bylo nenormální a v civilizovaném světě nepřípustné právo lynče,“ řekl Právu Černý.

Policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti Afghánce, který zastřelil českého psovoda

Domácí

Týdeník Respekt napsal, že Vojenská policie stíhá čtyři příslušníky elitní armádní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Dva z vojáků viní policie z vydírání za použití násilí a neuposlechnutí rozkazu, další dva z neposkytnutí pomoci a porušení pravidel strážní služby.

Příslušník afghánských ozbrojených sil Chán (19) zastřelil na podzim 2018 psovoda Procházku (41) na afghánské základně Šindánd v provincii Herát.

Podle tehdejšího vyjádření generálního štábu Chán začal nečekaně ze vzdálenosti 80 až 100 metrů střílet z velice výkonné pušky M14 na auto Toyota Hilux, ve kterém se po základně pohybovali tři čeští vojáci. Dva příslušníci speciálních sil seděli v kabině, při útoku byli lehce zraněni. Procházka jel se svým psem na korbě a to se mu stalo osudným.

Reklama

Výběr článků

Načítám