Hlavní obsah

Policistka dávala zlodějkám tipy na krádeže

Právo, Radim Vaculík

Několik desítek vloupání do šatních skříněk ve sportovních centrech po celé republice má na svědomí dvojice zlodějek, kterou nyní čeká soud. Ženám v krádežích pomáhala jedna pražská kriminalistka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejenže své dvě blízké známé kryla, když z policejních databází zjišťovala, jak probíhají následná vyšetřování krádeží, sama prý navíc zlodějkám dávala tipy, kam se mají vloupat, kde jsou umístěny kamery a na koho se zaměřit.

Důvod? Podle zdroje Práva měla policistka k jedné ze zlodějek v minulosti bližší než jen kamarádský vztah.

Zajišťovala rezervace

Její kariéra u policie skončila vyhazovem a nyní tuto bývalou kriminalistku čeká jednání u Obvodního soudu pro Pra­hu 3. Tam ve čtvrtek Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu.

Inspekce viní bachaře, že si přivydělával po barech kokainem

Krimi

„Třem osobám je kladeno za vinu, že od roku 2014 do roku 2017 navštěvovaly různá sportovní zařízení, fitness centra, a to po území celé ČR, kde při předstírání sportovní aktivity tipovaly movité klientky. Ve chvíli, kdy jimi vytipované návštěvnice cvičily, vykrádaly jim skříňky,“ upřesnil ve čtvrtek Právu mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

Doplnil, že se zlodějky zaměřily především na peníze a cennosti včetně různých šperků a hodinek drahých značek. Policistka se podle informací redakce samotných krádeží přímo neúčastnila.

Jak už dříve uvedla na svých webových stránkách Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), kriminalistka obvolávala různá fitcentra a rezervovala tam pro své dvě spolupachatelky hodiny cvičení.

Oběti si předem tipovaly

Zlodějky poté na místo dorazily, a buď vykrádaly šatní skříňky obě dvě, nebo jen jedna a druhá hlídala. Podezřelé si předem tipovaly potenciální oběti podle toho, jak movitě vypadaly, ať šlo o ženy, nebo muže. Takto se činily například ve sportovních centrech v Olomouci, Brně, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Písku, ale zavítaly i na Slovensko. Nikam ale nešly krást dvakrát.

Policista ukradl zabavené šperky, prodal je ve frcu

Krimi

Pracovníci GIBS povedenou trojici obvinili předloni v květnu v rámci zátahu pod názvem Lukrécie (žena římského šlechtice zneuctěná královským synem, která poté spáchala sebevraždu, pozn. red.), zlodějky na čas skončily i ve vazbě.

Případ míří k soudu až nyní i proto, že se zlodějky dopustily několika desítek vloupání a bylo potřeba ztotožnit všechny poškozené a jejich věci. „Při domovních prohlídkách se příslušníkům GIBS podařilo zajistit větší množství šperků, náramkových hodinek, finanční hotovost a další předměty související s trestnou činností,“ uvedla inspekce na webu.

Část věcí se našla

Část z kradených věcí našli inspektoři doma u samotné policistky, šlo například o značkové hodinky. Podle obžaloby se dopustila zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a nadržování, za což jí hrozí až pětiletý trest.

Na stejnou dobu může skončit za mřížemi také jedna ze zlodějek, druhá dokonce až na osm let, protože prý způsobila škodu přesahující půl milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám