Hlavní obsah

Policisté zřejmě obvinili špatného člověka z únosu dcery podnikatele, inspekce je nepotrestá

Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nepotrestá zlínské kriminalisty, kteří při vyšetřování únosu dcery podnikatele z Kroměříže z roku 2014 zřejmě obvinili nesprávného pachatele. Podle závěrů inspekce se ukázalo, že chybovali, neprokázalo se ale, že by to udělali úmyslně, a zůstanou tedy bez trestu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Michal Šnajdr u soudu.

Článek

O vývoji v případu informoval v neděli Radiožurnál. GIBS, která vyšetřuje trestnou činnost členů bezpečnostních složek, prověřovala v kauze podezření, že policisté manipulovali vyšetřování v neprospěch Michala Šnajdra. Ten byl v případu odsouzen na deset let a počátkem letošního roku mu soud přerušil výkon trestu, protože není vyloučeno, že šlo o justiční omyl. Soud pak v únoru povolil obnovu řízení.

„V průběhu přípravného trestního řízení došlo k některým pochybením, která policejní orgán GIBS spatřuje především v nedostatečném ohledání místa činu, nedostatečném prvotním vytěžení poškozené," citoval Radiožurnál z usnesení inspekce, které má k dispozici.

Případ únosu ženy z Kroměříže se znovu otevírá, odsouzený možná seděl omylem

Krimi

Inspekce podle svého vyjádření nicméně u policistů nezjistila žádné úmyslné jednání. „Případné neúmyslné zavinění či kázeňské provinění je ve vztahu k promlčecí době irelevantní," uvedla inspekce.

Práci policie a státních zástupců v případu kritizoval Šnajdrův advokát Robert Cholenský. Poukazoval například na to, že unesená žena několikrát změnila výpověď. K původnímu obvinění podle něj byly použity pachové stopy z auta, které nebylo k únosu na základě pozdějších policejních poznatků použito.

Soud povolil obnovu řízení v případu únosu ženy z KroměřížeVideo: Jiří Růžička, Právo

Šnajdr byl za únos ženy odsouzen spolu s Ladislavem Faltýnkem, který dostal pět let vězení. Podle tehdejšího obvinění se na únosu podíleli i další lidé, jejich vina se ale nepodařila dokázat či nebyli odhaleni.

Pachatelé chtěli po ženě, která je dcerou obchodníka s pohonnými hmotami odsouzeného za stamilionové daňové úniky, 100 milionů korun. Unesenou propustili, když jim slíbila požadované peníze obstarat.

Soud přerušil odsouzenému trest za únos dcery podnikatele, policie stíhá jiné lidi

Krimi

Letos v lednu soud ale Šnajdrovi přerušil výkon trestu. Podle Cholenského k tomu vedly nově zjištěné skutečnosti, podle kterých Šnajdr čin nespáchal a dopustil se ho někdo jiný. Soud své rozhodnutí neodůvodnil. I Faltýnkovi byl ze zdravotních důvodů přerušen výkon trestu.

Policie nyní v případu stíhá pětici dalších lidí, kteří měli ve skutečnosti únos provést. Dotyční jsou stíháni na svobodě, hrozí jim až patnáctileté tresty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám