Hlavní obsah

Policisté v pondělí znovu vyslýchali týraného Ondřeje

Právo, Novinky, jac, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezletilí synové Kláry Mauerové, stíhané pro trestné činy týrání svěřené osoby a zbavování osobní svobody, jsou na začátku tohoto týdne znovu vyslýcháni policejními vyšetřovateli - teprve podruhé od květnového objevení osmiletého Ondřeje svázaného do kozelce v pronajatém domě v kuřimské Dušínově ulici.

Článek

Policie k vyšetřování oficiálně mlčí, podle zdrojů Práva však byl v pondělí podroben výslechu mladší z obou chlapců - Ondřej. V úterý bude vyšetřování pokračovat výslechem staršího Jakuba.

Daniel Ševčík, právník Kláry Mauerové, které za týrání sedmiletého Ondřeje a desetiletého Jakuba hrozí až 12leté vězení, Právu řekl, že se potvrdily jeho obavy, že nebude při tom zohledněn věk dětí a jejich schopnosti vnímání při poučování o možnosti odepřít svědeckou výpověď, pokud by uškodila osobám blízkým, tedy například matce.

"Pokud je osmiletý kluk poučen podle trestního řádu, dohromady nic mu to nedá. Ty děti je třeba poučit o důsledcích výpovědi odpovídajícím jazykem. Tak, aby tomu rozuměly. To znamená vysvětlit jim, že nemusí vypovídat proti mamince. A je třeba to rozvést do takových důsledků, aby děti pochopily, že výpovědí mohou maminku poslat do vězení a naopak, že když nebudou mluvit, nic se jim samotným nestane," řekl Právu Ševčík, podle kterého právě svědectví obou chlapců bude mít v procesu zásadní význam.

Advokát, který byl výslechu přítomen, vyjádřil pochybnost, že i přes všechnu pondělní snahu policistů popsat to, co stojí v trestním řádu jinými slovy, mohlo dítě všemu v plné míře rozumět. "Je třeba informovat je hlavně o důsledcích. Dnes vyslýchaný chlapec takto poučen nebyl," dodal Ševčík, který převzal právní zastupování Kláry Mauerové před orgány činnými v trestním řízení.

Ani nyní se podle něj nic nezměnilo na vzkazu, který jeho klientka Právu již dříve poslala po advokátce Kateřině Navrátilové: ke své trestní věci se prostřednictvím medií nebude vyjadřovat. Vývoj kauzy své klientky proto nechtěl komentovat ani advokát.

Advokát navrhuje telemost

Zdeněk Hrouzek, advokát dvaatřicetileté Barbory Škrlové, která se vydávala za třináctiletou sestru obou bratrů Aničku a která se nyní po útěku z Klokánku zdržuje v Kodani, Právu v pondělí sdělil, že svoji klientku zatím podruhé v Dánsku nenavštívil.

"Řešíme teď, jak provést výslech. Policie navrhuje osobní účast Škrlové, já ale s ohledem na její psychický stav nesouhlasím. Navrhl jsem výslech prostřednictvím telemostu, ale to policie neakceptovala," sdělil. Nyní bude důležité, zda policie bude i nadále trvat na přímé účasti Škrlové. Podle advokáta však není důvod, aby se Škrlová vracela. "Má zájem svědčit, nevyhýbá se úkonům trestního řízení," říká Hrouzek.

Advokát Škrlové jí doporučuje zůstat v zahraničí

Na otázku, zda se neobává, že by Škrlová mohla být po návratu obviněna z trestného činu, mimo jiné proto, že se nejméně dvakrát vydávala za 13letou Aničku, advokát odpověděl, že podle policie nic takového nehrozí. Má být vyslechnuta jen jako svědek.

Dodal však, že nic není jisté. I nadále doporučuje, aby Škrlová ještě zůstala v zahraničí. Odmítl specifikovat, zda je ještě v Dánsku či v jiné zemi, stejně tak jako její otec Josef Škrla, který byl viděn v Kodani minulý víkend.

Zprávy o existenci skutečné 13leté Aničky, která se měla objevit v Norsku, hodnotí advokát Hrouzek jako fámu, která vznikla "jen proto, že není o čem psát". Věc se záměnou Škrlové za Annu považuje za vysvětlenou - především ústy své klientky.

Reklama

Výběr článků

Načítám