Hlavní obsah

Policisté v Brně honili losa, uspali ho až z vrtulníku

Brno

Zbloudilý los zaměstnal na několik hodin brněnské policisty. Zvíře, které je v Česku poměrně vzácné, patrně sešlo ze své migrační trasy a pohybovalo se kolem čtyřproudé Černovické ulice. Odchyt byl natolik komplikovaný, že jedinou možností, jak ho bezpečně dostat do volné přírody, byla střela narkotizační puškou, veterinář ale musel použít vrtulník.

Foto: ČR Policie, ČTK

Policisté na okraji Brna zajišťovali odchyt losa, který patrně sešel z migrační trasy.

Článek

"Několik řidičů nám výskyt losa hlásilo ráno na lince 158. Policisté vyrazili na místo a hlášení řidičů potvrdili. Ihned jsme začali připravovat odchyt a také jsme se snažili zamezit tomu, aby los vběhl na silnici," uvedl mluvčí brněnských policistů Pavel Šváb. Zároveň pomocí přenosného značení snížili rychlost na blízké silnici.

Mohutné zvíře se pohybovalo v řepkovém poli a občas mizelo policistům z dohledu, takže ani ti na koních nedokázali losa natolik obklíčit, aby jej mohli bezpečně uspat. "Veterinář se tak dostal ke své práci až pomocí vrtulníku. Zvíře na něj nereagovalo, mohl se tak přiblížit na bezpečnou vzdálenost," uvedl Šváb.

V době, kdy byl los uspaný, mu veterinář ošetřil drobné odřeniny. Policisté na místě ještě zůstali, protože někteří řidiči hovořili i o mláděti. Pročesávají proto okolí, zda někde malého losa nenajdou.

Los je největší druh z čeledi jelenovitých, původně žil i ve střední Evropě, avšak byl zde vyhuben ještě ve středověku. V Česku se vyskytuje jen několik jedinců, běžně je rozšířený v severní Evropě, Asii a Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám