Hlavní obsah

Policisté stíhají i sestru lobbisty Horáčka

Právo, Adéla Jelínková, Jan Menšík

Barbora Horáčková (29), sestra stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka (35), je spolu se svým bratrem od začátku ledna obviněna z maření vazby. Byla to podle policistů právě ona, kdo Horáčkovi zprostředkovával kontakty z vazby, v níž byl do 16. ledna kvůli podezření z korupce a z manipulací se zdravotnickými zakázkami.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

Článek

Podle dřívějších informací Práva podnikatel, přestože seděl za zdmi vězení, telefonoval svým obchodním partnerům, realitnímu makléři, finančnímu poradci nebo účetní. Tyto lidi pak podle státního zástupce Zdeňka Matuly z vazby instruoval nebo ovlivňoval.

Další nově stíhanou má být jedna z advokátek z týmu Horáčkových obhájců. Za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí hrozí všem třem až dva roky vězení.

Podrobnosti o Horáčkově vazebním telefonním seznamu redakce čerpala z usnesení pražského vrchního soudu, který rozhodoval o lobbistově stížnosti vůči postupu žalobce Matuly ve věci desetimilionové kauce, kterou Matula obviněnému zatrhl, i když ji soud povolil.

Přestože vrchní soud Horáčkovi původně vyhověl, Matula mezitím požádal o rozšíření vazebních důvodů, a to právě kvůli možnému riziku ovlivňování svědků.

Minulý týden ale žalobce Horáčka z vazby po sedmi měsících propustil poté, co lobbista podle informací Práva podstoupil zhruba dvacetihodinový výslech, při němž s kriminalisty spolupracoval.

Záměna čísla

Z dokumentu vrchního soudu vyplývá, že místo toho, aby Horáček sdělil telefonní číslo na jednu ze svých obhájkyň, uvedl telefon na jeho sestru Barboru. „Ta poté podle přání obviněného telefon předávala dalším osobám a sama zprostředkovávala kontakt obviněného s dalšími osobami, kterým pokyny obviněného tlumočila,“ stojí v usnesení.

Skrze telefon tak měl například podnikatel ovlivňovat jako svědkyni účetní mnoha jeho společností Gabrielu Kasíkovou, aby u policejního výslechu nevypovídala.

Horáčkova sestra Barbora zůstává nadále jednatelkou v některých společnostech, které jsou pod vlivem bratra Tomáše. Z té nejviditelnější a ze státních zakázek nejvíc prosperující firmy se však Horáčková přibližně před dvěma týdny stáhla.

Podle notářského zápisu, veřejně dostupného v obchodním rejstříku, Horáček 7. ledna odvolal prostřednictvím své zmocněnkyně Niny Rydlové svou sestru Barboru z funkce jednatelky ve společnosti První chráněná dílna. Horáčkova advokátka přes obchodní záležitosti Rydlová přitom rovněž působí v některých jeho společnostech.

Horáčkově dílně a kontroverzím kolem ní se Právo věnuje dlouhodobě. Podnik, který výhody ve veřejných soutěžích získával na základě toho, že údajně zaměstnával stovky hendikepovaných, ale na většinu tendrů si stejně volil subdodavatele, i nadále vlastní obviněný lobbista.

Stát dále spolupracuje 

To ale není překážkou pro ministerstvo obrany či jiné státní organizace, které s První chráněnou dílnou podle veřejných zdrojů i nadále podepisují několikamilionové kontrakty. Horáčkovi tak dovolují vydělávat i během jeho stíhání kvůli údajně zmanipulovaným veřejným tendrům.

Třeba resort obrany podepsal s dílnou zhruba před měsícem smlouvu na skoro dva miliony za umývání nádobí a vybavení kuchyní na celý letošní rok.

Novým jednatelem společnosti První chráněná dílna se místo Barbory Horáčkové stala další s obviněným provázaná firma Sky & Limited. Jejím jednatelem je Horáčkův dlouholetý spolupracovník Jindřich Štercl. On i Horáček mají shodné oficiální trvalé bydliště v Ústí nad Labem, jde ale o vybydlený dům.

Štercl, sám bývalý jednatel dílny, se tedy fakticky opětovně dostal do čela této společnosti. Na otázku, zdali k obměně postů došlo kvůli stíhání Horáčkové, Štercl Právu odpověděl, že „to vůbec není kvůli tomu“. Proč k takovému kroku tedy došlo, to Štercl odmítl komentovat.

Podle dřívějších zjištění Práva se jako zaměstnankyně Horáčkem ovládané společnosti Sky & Limited ještě v září minulého roku představovala sestra hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) Pavlína Kuncová.

Ta se měla s Horáčkem podle Právem získaných svědeckých výpovědí účastnit i obchodních jednání.

Sestra hejtmanky asistuje poslancům

Kuncová byla od roku 2013 do roku 2015 krajskou manažerkou hnutí ANO, v současnosti vede ANO v Poděbradech. Před pár dny se Kuncová již do telefonu jako projektová manažerka Horáčkovy firmy nepředstavila, nýbrž redaktorovi sdělila, že v této společnosti již nepracuje. Na další otázky odmítla odpovídat s tím, že „podepsala mlčenlivost“.

Kuncová je rovněž asistentkou poslanců Stanislava Berkovce (ANO) a Andrey Brzobohaté (ANO). Druhá jmenovaná působí mimo jiné jako náhradnice ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Média v minulosti uvedla, že k zaměstnancům společnosti Sky & Limited patří i Andrea Wolfová a Rostislav Verner, bývalí vysoce postavení zaměstnanci VZP, kteří z pojišťovny odešli na vlastní žádost poté, co VZP s Horáčkovou společností uzavřela zakázku na tisk letáků.

Jak upozornila nevládní nezisková organizace Transparency International, Verner je podepsán i pod smlouvou o propagaci právě mezi VZP a hercem Zdeňkem Podhůrským.

O jeho přátelství s obviněným lobbistou Právo psalo již v minulosti. Podhůrský s podnikatelem jezdil na jeho hrádek Kunzov na Přerovsku, dělal pro něj reklamu a je členem správní rady Horáčkovy nadace The Horacek group foundation.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám