Hlavní obsah

Policisté šli po padělateli deset let, odhalili ho až exekutoři

– Chomutov
Právo, Aleš Pelikán

Nařízená exekuce pomohla policistům odhalit padělatele stokorunových a tisícikorunových bankovek, které v celém Česku kolovaly hlavně v letech 2006 až 2011. Archy s rozpracovanými padělky loni u mladého muže z Jirkova na Chomutovsku nalezli exekutoři, kteří vyrozuměli policisty. Muž je stíhán, hrozí mu trest v rozmezí tří až osmi let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kopie padělaných bankovek

Článek

Již od roku 2006 si kriminalisté lámali hlavu s tím, odkud padělané bankovky v oběhu pocházejí. Nacházely se hlavně v tržbách u různých obchodníků. „V roce 2015 se podařilo v rámci exekuce zajistit část archů těchto bankovek. Policie rozjela vyšetřování a prověřování a byl ustanoven pachatel padělání těchto bankovek,“ řekl vedoucí 1. oddělení krajské hospodářské kriminálky Radim Vojáček.

Bankovek bylo zajištěno celkem 166 v hodnotách stokorun a tisícikorun. Pachateli se dařilo je dávat do oběhu přesto, že padělky nebyly příliš zdařilé. „Pozorný člověk si mohl všimnout, že jde o padělek především na papíru, na barvách. Chyběla například ochranná UV vlákna, některé měly stejná sériová čísla,“ vyjmenoval Vojáček.

Bankovky dobarvoval pastelkami

Kriminalisté nechali zpracovat znalecký posudek, aby bylo jasné, jak bankovky vznikly. Pachatel archy bankovek kopíroval na kopírce, pak je dobarvoval pastelkami a dodělával i ochranný prvek z alobalu. „Byly určitým způsobem barvami retušovány a zlatěnou dokreslovány, aby vypadaly jako pravé, což se moc padělateli nepodařilo,“ dodal Vojáček.

Policistům se zcela nepodařilo prokázat, jakým způsobem muž bankovky do oběhu distribuoval. V několika případech ale kriminalisté zjistili, že je podstrčil rodinným příslušníkům s vědomím, že bankovky se dostanou do oběhu. Muž se k tomu, kolik bankovek a jak je dal do oběhu, nepřiznal. Podle kriminalistů je tak možné, že ještě někde v Česku kolují.

Výběr článků

Načítám