Hlavní obsah

Policie ukončila zvýšenou ostrahu hranic a synagog kvůli teroru ve Vídni

Právo, Novinky, Milan Vojtek, kub
Mikulov
Aktualizováno

Policejní hlídky po pondělním teroristickém útoku ve Vídni znovu střežily česko-rakouskou hranici, monitorovaly silniční tahy a kontrolovaly vytipovaná vozidla. Policie zavedla i další opatření, nebylo totiž jisté, jestli nejsou na útěku pachatelé. To se nakonec nepotvrdilo a česká strana zvýšený dohled v úterý odpoledne ukončila.

Policisté se samopaly hlídají hranici s RakouskemVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„O ukončení opatření informovala policie na Twitteru. „S ohledem na oficiální sdělení rakouské strany, které vylučuje existenci dalších pachatelů včerejších útoků, kteří by mohli být na pohybu, ukončuje @PolicieCZ všechna opatření přijatá v souvislosti s nimi. Jediný pachatel útoku byl již včera při policejním zákroku zastřelen,” sdělilo policejní prezidium.

Zvýšená ochrana se kromě hranic s Rakouskem týkala také významných židovských objektů v Česku, policie z taktických důvodů nesdělila, které konkrétně to byly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pondělní zásah rakouské policie ve VídniVideo: AP

V příhraničí policisté hlavně namátkově kontrolovali. „Nejedná se o stejnou situaci, jako byla na jaře kvůli uzavření hranice v rámci opatření proti šíření covidu. Nasazení policie je v reakci na teroristické útoky ve Vídni. Policejní hlídky dělají namátkovou kontrolu,“ sdělil v úterý policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že jeho kolegové střežili i zelenou hranici.

Terorista z Vídně si koupil munici na Slovensku

Evropa

I když policisté vyrazili do služby vyzbrojení samopaly, nemálo řidičů přikládalo jejich přítomnost právě na vrub opatřením proti šíření koronaviru. „Se samopalem toho bacila asi opravdu nezastřelím,“ pousmál se jeden z hlídkujících mužů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté se samopaly hlídají hranici s Rakouskem.

Policejní prezidium v reakci na události ve Vídni informovalo v úterý ráno o zvýšení ostrahy na hranicích, bezpečnostní opatření se týkaly i objektů synagog a dalších. Hlídky vyrazily na hranice již v pondělí večer.

Je to útok z nenávisti k našemu způsobu života, řekl rakouský kancléř

Evropa

V pondělí při teroristickém útoku ve Vídni zabil pachatel čtyři lidi a dalších 17 zranil. První výstřely padly kolem osmé večer v blízkosti synagogy v ulici Seitenstettengasse. Další incidenty se staly poblíž na náměstí Morzinplatz a v ulicích Fleischmarkt, Salzgries, Bauernmarkt a Graben.

Atentátníka, který se podle ministerstva vnitra hlásil k ideologii teroristické organizace Islámský stát, zastřelili policisté. Rakouská policie ještě během úterka neměla jistotu, zda pachatel neměl společníky, kteří by se mohli vydat za hranice.

Rakouští vyšetřovatelé později upřesnili, že nic nenasvědčuje tomu, že by se na útoku kromě střelce podílel někdo jiný.

Reklama

Související články

Teror v Drážďanech odkryl bezmoc státu

Syrský islamista Abdullah Al H. H. zaútočil dvěma noži první říjnovou neděli ve 21.30 hod. v srdci Drážďan zezadu na dva turisty ze Severního...

Výběr článků

Načítám