Hlavní obsah

Policisté se bojí, že se lesní střelec v cele oběsí

Právo, tro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středočeští kriminalisté se obávají, že by osmadvacetiletý Viktor Kalivoda mohl reálně pomýšlet na sebevraždu. Přiznal se totiž k chladnokrevným lesním vraždám manželského páru na Brněnsku a podnikatele na Kladensku, za což mu hrozí doživotní vězení, ale s policií od té doby vytrvale odmítá spolupracovat.

Článek

"V tomto případě se skutečně sebevražda nabízí, obáváme se toho a věnujeme tomu zvýšenou pozornost," řekl Právu šéf středočeské mordparty Michal Murín. Dodal, že většina podobných pachatelů se po přiznání snaží s policií maximálně spolupracovat, protože vědí, že jim to při úvahách o trestu může výrazně pomoci.

"Kalivoda je skutečně výjimkou, odmítá ke svým činům říct cokoliv bližšího," konstatoval Murín s tím, že Kalivoda se chová, jako by mu bylo jedno, co mu hrozí.

Ve stálé péči psychologa

Policie ho proto při veškerých úkonech důsledně hlídá. "Snažíme se minimalizovat riziko sebepoškození. Zvýšená ostraha se týká jak samotných výslechů, tak i eskortování," vysvětlil kriminalista.

Podobně ke Kalivodovi přistupují i v ruzyňské vazební věznici, kde je v současné době umístěn. "Patří do užšího okruhu vytipovaných osob, u kterých je velký předpoklad, že by mohly chtít spáchat sebevraždu. Je ve stálé péči psychologa, trochu odlišný je i přístup celého oddělení výkonu trestu," uvedl ředitel věznice Ivan Horák. Dodal, že dozorci se snaží rovněž předejít tomu, aby se Kalivoda dostal k jakémukoliv předmětu, který by mohl k sebevraždě posloužit.

Vězni přitom ve většině případů volí smrt oběšením, naposledy to udělal minulý týden v pankrácké věznici nebezpečný osmadvacetiletý sexuální deviant Roman Fron, který předtím opakovaně utekl z léčebny v Kosmonosích na Mladoboleslavsku. Jako škrtidlo použil roztrhanou látku z prostěradla. [celá zpráva]

K dopadení přispěla "espézetka"

Murín také uvedl, že k rychlému Kalivodovu dopadení přispěly zejména poznatky od občanů. "Měli jsme jich spousty, ty nejzávažnější se týkaly espézetky auta, ve kterém do lesa nedaleko Brna přijel. Jeden člověk si zapamatoval jedno písmeno. To nás pak spolu s dalšími ohlasy dovedlo až ke Kalivodovi," upřesnil Murín.

Pomohli podle něj i lidé, kteří policii nahlásili pohyb podezřelého mladého muže v lese. "V houbařské sezóně tam šel bez košíku," přiblížil vyšetřovatel. Dodal, že těsně po vraždách ani on nepředpokládal, že by se podařilo vraha dopadnout už během jednoho týdne.

Kriminalisté jsou přitom přesvědčeni, že doslova v hodině dvanácté zabránili další vraždě. V okamžiku zatčení měl totiž u sebe zbraň i s náboji. "Kromě toho mířil k autu, které si na vražedné výpravy půjčoval," dodal Murín s tím, že tmavý Opel Corsa je oficiálně psaný na někoho z okruhu Kalivodových blízkých. Podle informací Práva jde o jeho matku, která pracuje jako lékařka.

Kalivoda ihned po svém zatčení minulý týden policistům řekl, že je jenom jeho věc, proč vraždil. "Motiv určitě měl, ale v tuto chvíli ho nepovažuje za důležitý," uvedl jeho obhájce Daniel Šimánek. Kalivoda je podle něj ve svých výpovědích maximálně strohý, nedává absolutně najevo své emoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Lesnímu střelci Kalivodovi hrozí doživotí

Lesnímu střelci Viktoru Kalivodovi, na kterého soud v pátek uvalil vazbu, hrozí nyní za opakovanou a několikanásobnou vraždu až doživotí. Přes soudem...

Výběr článků

Načítám