Hlavní obsah

Policisté naletěli zlodějce, k soudu poslali nevinnou

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Když se v únoru Lucie Doskočilová ze soudní obsílky dozvěděla, že za krádež v obchodním domě musí odpracovat sto padesát hodin veřejných prací, málem to s ní praštilo o zem. Nikdy se totiž do křížku se zákonem nedostala. Dva měsíce pak musela třiadvacetiletá pokladní z Dolan na Kladensku bojovat za své očištění.

Článek

Až tento týden se jí u plzeňského soudu dostalo satisfakce, když ji zprostil veškerého obvinění. Ukázalo se totiž, že se za ní vydávala její známá, kterou v lednu zadržela při krádeži ostraha hypermarketu Tesco v Plzni. A policisté jí to díky svému lajdáctvím zbaštili i s navijákem. "Nepříliš důslednou prací policistů, kteří neprovedli řádnou identifikaci chycené pachatelky, se před soud dostala osoba, která s krádeží neměla vůbec nic společného," konstatovala soudkyně Lenka Prýcová.

Policistům řekla, co chtěla a oni uvěřili

Zadržená zlodějka neměla u sebe žádný doklad totožnosti, a tak se strážci zákona spokojili s údaji, které jim nadiktovala. Nahlédli pouze do centrální evidence obyvatel, kde zjistili, že Lucie Doskočilová skutečně existuje, věk souhlasil a byla tam i určitá podobnost s fotografií.

Vyšetřovatel ve zkráceném trestním řízení spis předal státnímu zástupci a ten soudu podal návrh na potrestání. Soudkyně vydala trestní příkaz, aniž by tušila, že trestá nevinného člověka. "Podala jsem si proti rozhodnutí soudu odpor a čekala, co bude dál. Nevěděla jsem, jestli se mám smát nebo brečet. Přišlo mi to úplně absurdní. Nějaké signály o tom, že se kolem mě něco děje, už jsem měla. Na obecní úřad totiž přišla od policie žádost o posudek na mé chování. Hned se rozkřiklo, že jsem měla někde krást. Žiju na malé vesnici a všichni na mě koukali skrz prsty," vzpomínala Lucie Doskočilová na nejkrušnější chvíle svého dosavadního života.

U soudu ji dokonce identifikovali

Ani před soudem to však neměla vůbec jednoduché. V jednu chvíli to vypadalo, že skutečně odejde s cejchem zlodějky. Přímo v soudní síni ji totiž za skutečnou pachatelku označili jak detektiv obchodního domu tak vyšetřující policista. "Byla to jednoznačná identifikace dvěma svědky, kteří neměli důvod si vymýšlet. To mě přesvědčilo o její vině," prohlásil státní zástupce Robert Merkun. I sama obžalovaná po výpovědi obou svědků už nevěřila ve spravedlnost.

Jenže karta se v průběhu líčení obrátila. Vítr z plachet sebral žalobci grafologický posudek, který nechala vypracovat soudkyně. "Měla jsem stále určité pochybnosti, a proto jsem nechala porovnat podpis obžalované s podpisem zadržené pachatelky krádeže na písemnostech spojených s trestním řízením. Znalec jednoznačně vyloučil totožnost obou podpisů. Proto jsem také rozhodla o zproštění obžaloby ," konstatovala soudkyně Lenka Prýcová.

Teď už půjde k soudu pravá pachatelka

Státní zástupce na to reagoval tím, že dá pokyn trestně stíhat skutečnou pachatelku. Tou má být osmadvacetiletá recidivistka z Kladna. Kromě krádeže ji hrozí ještě obvinění z trestného činu poškozování cizích práv. Už ji také navštívila Lucie Doskočilová. "Přiznala se, že se za mě vydávala. Nedokázala mi ale vysvětlit, proč to udělala," uzavřela Doskočilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám