Hlavní obsah

Policisté na Liberecku objevili neobvyklou pěstírnu marihuany

Právo, mip

Běžně se s tím nesetkávají. Velkopěstírny marihuany většinou objevují v průmyslových nebo opuštěných objektech. Teď kriminalisté z libereckého Toxi týmu uzavírají vyšetřování případu, ve kterém odhalili precizní pěstírnu vybudovanou přímo v obydleném rodinném domě.

Foto: Policie ČR

Precizně vybavenou pěstírnu si 57letý muž zařídil ve svém domě ve Svijanském Újezdu na Liberecku.

Článek

Dokonalou pěstírnu, o které je řeč, si ve svém domě ve Svijanském Újezdu na Liberecku vybudoval 57letý muž. „To, že se v domácím prostředí dokázalo vypěstovat takové velké množství marihuany, je ojedinělé,“ řekl šéf libereckého Toxi týmu Pavel Folprecht.

Majitele domu a velkopěstitele v jedné osobě zadrželi kriminalisté v rámci akce nazvané Comeback právě ve chvíli, kdy vezl tři kilogramy své vypěstované marihuany k prodeji další osobě. Protože se muž věnoval pěstování ve velkém a v jeho domě se našly další kilogramy marihuany připravené k prodeji, hrozí mu za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami až 12 let vězení.

Foto: Policie ČR

Precizně vybavenou pěstírnu si 57letý muž zařídil ve svém domě ve Svijanském Újezdu na Liberecku.

„Celkem se v tomto případu podařilo zdokumentovat více jak 21 kilogramů sušiny marihuany, která měla skončit nebo skončila ve středních Čechách a v Karlovarském kraji,“ popsala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. „Policisté předběžně odhadují, že obviněný si mohl prodejem marihuany vydělat až dva milióny korun a při pouličním prodeji by to bylo přes čtyři milióny korun. Dle prvních zpráv od znalců se jednalo o velmi kvalitní konopí,“ dodala mluvčí.

Podle ní si muž doma vytvořil pro pěstování dokonalé podmínky. „Ve dvou místnostech v suterénu nechyběly živné roztoky, soustavy výbojek s nastavitelným časovým cyklem či ventilační potrubí vzduchotechniky. Připraveny měl i prostory pro období po sklizni, kde konopí procházelo důkladným sušením,“ popsala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Foto: Policie ČR

Precizně vybavenou pěstírnu si 57letý muž zařídil ve svém domě ve Svijanském Újezdu na Liberecku.

Podle ní přišli kriminalisté na domácí velkovýrobnu vlastním vyšetřováním. „Je to další neobvyklá věc, že ačkoliv pěstoval návykovou látku doma, přesto neušel naší pozornosti,“ komentoval okolnost šéf Toxi týmu. Podle kriminalistů se muž věnoval velkopěstování minimálně rok.

Loni odhalil liberecký Toxi tým celkem 194 případů souvisejících s trestnou činností v oblasti návykových látek. Obvinění si v těchto případech vyslechly více než dvě stovky pachatelů. Současně se podařilo zajistit rekordních 20 domácích laboratoří na výrobu metamfetaminu a 9 indoor pěstíren konopí.

Reklama

Výběr článků

Načítám