Hlavní obsah

Policisté dostávají nové modernější uniformy

PRAHA

Do roku 2010 by všichni policisté měli mít nové uniformy. Oproti těm současným jsou prý odolnější proti vodě, větru a prachu. Do konce roku 2009 dostanou policisté 40 000 uniforem. Čtyři tisíce souprav ve speciálním reflexním provedení dopravní policisté už dostali v roce 2007.

Článek

Dalšími výhodami nových souprav jsou prý lepší termoregulační vlastnosti, které policisté ocení zejména v parném létě či za deště.

Dopravní policisté už také nebudou muset nosit reflexní vesty, protože jejich zimní kabáty budou celé z reflexního materiálu. Ostatní soupravy jsou tmavomodré a ve srovnání se současnými uniformami mají daleko více reflexních prvků.

Jediná nová souprava nahrazuje nejméně pět typů nyní používaných výstrojních součástek. Od září 2003 do září 2004 prošla padesátka uniforem ověřovacími zkouškami ve třech krajských správách.

Nová policejní uniforma

"Nové oděvy jsou pohodlnější a díky svým vlastnostem snižují psychickou zátěž uživatele. Nesporně jednodušší je jejich údržba a také životnost se ve srovnání s klasickými materiály prodlužuje," konstatovalo policejní prezidium v tiskové zprávě.

Při vzniku nových uniforem prý policisté vycházeli i ze zahraničních zkušeností a radili se i s výrobci materiálů s klimamembránou a zkušebními ústavy.

Nová policejní uniforma

Jde o další velkou policejní zakázku. V letech 2008 až 2011 nakoupí policisté 3000 nových služebních vozidel za asi 1,4 miliardy korun.

Celá reforma české policie, která určí její podobu od roku 2009, si pak podle ministra Ivana Langra (ODS) v budoucnu vyžádá asi pět miliard korun. Největší část půjde právě na nákup nových aut a modernizaci služeben.

Anketa

Líbí se vám nové policejní uniformy?
Ano
74,3 %
Ne
25,7 %
Celkem hlasovalo 1870 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám