Hlavní obsah

Policisté chystali přepadení benzínky, dostali podmínku

Právo, Jindra Pašková
PLZEŇ

Bývalí policisté dálničního oddělení v Ostrově u Stříbra, kteří se loni v srpnu pokusili vyloupit čerpací stanici Benzina, dostali podmínku. Podle soudu spáchali trestný čin loupeže ve stádiu přípravy formou spolupachatelství. Soudní senát za to odsoudil každého z nich k 2,5 roku odnětí svobody s podmínečným odkladem na čtyři roky.

Článek

Expolicista Karel Novák podle soudu navíc zaútočil na veřejného činitele a jeho kolega Petr Talafant byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Oba také mají zákaz činnosti u policie na dobu deseti let a Novák má zaplatit náhradu způsobené škody ve výši 39 151 korun.

Odsouzení si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají. Stejně tak učinila i státní zástupkyně.

Rozdělili si úkoly

Policisté měli loni v srpnu chystat přepadení čerpací stanice na 111. km dálnice D5 ve směru na Rozvadov.

Obžalovaní si rozdělili úlohy, úkolem 27letého Petra Talafanta, který byl kritickou noc ve službě, bylo monitorování situace kolem Benziny a její obsluhy. Přepadení měl spolu s dalším komplicem provést o rok starší Karel Novák. Právě komplic ale chystané přepadení ohlásil policii.

Zběsilá jízda

Akci za dramatických událostí ukončila kolem půl třetí ráno policejní zásahová jednotka. Vůz s dvojicí pachatelů u pumpy zablokovala. Novák, který řídil, narazil do auta policistů, které se mu snažilo zabránit ve výjezdu. V citroenu se pak snažil ujet zběsilou jízdou.

Policisté jej dopadli na Svaté Kateřině vzdálené 30 kilometrů ve směru na Rozvadov. "V autě byla nalezena služební zbraň, objeveny byly černé kukly, pepř, rukavice," uvedl soudce Miroslav Vajgant a dodal, že na citroenu byla navíc vyměněna zadní SPZ.

Talafant svoji úlohu v akci od začátku bagatelizoval. Podle soudce je ale zřejmé, že pomocí kódovacích SMS informoval Nováka o obsluze na čerpací stanici. Novák se před soudem k jednání doznal, a byl to právě on, kdo sehnal třetího muže do party a opakovaně se s ním kvůli přípravě sešel. Tvrdil ale, že si v inkriminovanou noc vše rozmyslel a k pumpě jel jen proto, aby ji spolujezdci ukázal.

"Senát se usnesl, že navrhovaný trest 2,5 roku odnětí svobody je odpovídající," informoval soudce. "Ale vzhledem k tomu, že šlo o fázi přípravy, bude dostačující pohrůžka trestu," komentoval rozhodnutí senátu.

K deseti letům zákazu činnosti pro oba muže dodal: "Oba se činu dopustili jako policisté. Zpronevěřili se tak svému poslání chránit životy a majetek osob i služební přísaze."

Reklama

Související články

Policisté si při loupeži rozdělili úkoly

Policisté z dálničního oddělení v Ostrově na Tachovsku, kteří se o víkendu chystali vyloupit čerpací stanici, měli své úkoly dobře rozdělené. Policisté...

Výběr článků

Načítám