Hlavní obsah

Policista u soudu kvůli nepovedené pyrotechnické ukázce

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Kvůli nepovedené pyrotechnické ukázce z 15. září 2005, při které v areálu ostravské firmy Libros po výbuchu dvou policejních petard utrpěli lehká zraněni dva diváci, stanul v úterý před Okresním soudem v Ostravě podpraporčík Jiří Černý. Osmatřicetiletý velitel policejní skupiny, která ukázku pro pobavení veřejnosti prováděla, je obžalován z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Článek

Událost se stala během zábavního odpoledne s názvem Na plný plyn s Rádiem Čas. Akce se účastnilo několik stovek zvaných hostů hlavně z řad ostravských podnikatelů a manažerů. Součástí zábavy byla také večerní ukázka zadržení nebezpečných pachatelů. Takzvané výbušky P1 při ní explodovaly těsně vedle diváků.

Jedno uvolněné tělísko zasáhlo obchodní zástupkyni soukromé firmy Petru Mlčochovou, na které se vzňal oděv. Utrpěla popáleniny na prsou a na ruce. Druhé tělísko vybuchlo v blízkosti Lukáše Peroutky, kterému zalehlo v uchu a ještě dva týdny po události měl problémy se sluchem.

Jednu výbušku sám hodil

"Obviněný velitel skupiny rozhodl o použití těchto výbušek. Jednu z nich sám hodil a navíc dal pokyn, aby druhou výbušku hodil jeho podřízený," řekl státní zástupce Alois Dlouhý. Podle obžaloby velitel ukázky špatně vyhodnotil podmínky.

"Byl to publikem ohraničený prostor, do kterého by takové výbušky vůbec neměly být házeny. Byl na to vypracován i znalecký posudek," řekl již dříve Dlouhý. Dalšího policistu, který také házel, nebyl podle něj důvod stíhat, protože jednal na rozkaz velitele.

Obžalovaný policista ale tvrdí, že žádné předpisy pro nakládání s výbuškami P1 policie nemá, a proto nic neporušil. "Teprve po této události se to začalo řešit a tyto výbušky se přestaly používat," řekl. Dodal, že žádnou vinu proto necítí.

Nadřízení se za policistu postavili

Inspekce ministra vnitra přitom loni navrhovala obvinit také bývalého zástupce ředitele ostravské policie Jiřího Veselého, který účast podřízených na předváděcí akci schválil. Státní zastupitelství ale dospělo k názoru, že Veselý trestný čin nespáchal.

"Dodnes se nám nikdo neomluvil. Jenom nám stále opakovali, že nikdo za nic nemůže. S tím se přece není možné smířit," řekla u soudu Mlčochová, která požaduje po policistovi náhradu škody a bolestného ve výši 70 tisíc korun.

Policista Jiří Černý je i přes obvinění stále ve službě, protože nadřízení se za něj postavili. "Šlo jen o nešťastnou náhodu. Kriminalizaci celé záležitosti považuji za velmi nešťastnou," řekl již dříve šéf ostravské policie Rostislav Pavliska.

Ten vzhledem ke sporné povaze případu vyčká s případným personálním opatřením na rozhodnutí soudu. Kvůli potřebě vyslechnout další svědky soud projednávání případu odročil, rozsudek by mohl být vynesen do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám