Hlavní obsah

Policista si bude užívat pochybně vydělaných miliónů

Právo, Patrik Biskup
KARLOVY VARY

Zní to až neuvěřitelně. Dnes již bývalý inspektor karlovarského oddělení cizinecké policie Radek Kocáb si bude moci užívat mnohamiliónový majetek pochybného původu, který mu v loni státní zástupce zablokoval pro podezření, že pochází z úplatků.

Článek

Dvaatřicetiletý Kocáb sice nedokázal vysvětlit, jak k tak obrovskému jmění během čtyřleté služby u cizinecké policie  přišel, ale žalobci se nepodařilo prokázat, že pochází z trestné činnosti. 

Státní zástupce už  uvolnil zablokovaný účet s více jak miliónovou částkou, ke kterému měl Kocáb dispoziční právo. "Tak to bohužel je. Svědci, kteří měli potvrdit, že policistovi za nadstandardní služby platili, nakonec vypověděli, že mu žádné úplatky nedávali," prohlásil Václav Královec z plzeňského krajského státního zastupitelství.

K Okresnímu soudu v Karlových Varech tak v pátek putovala obžaloba na Kocába pouze z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. "Máme důkazy, ze kterých vyplývá, že obžalovaný povoloval dlouhodobé a trvalé pobyty cizinců, kteří proto nesplňovali podmínky," uvedl Královec.

Podezřelý policista měl u sebe 4,5 miliónu korun

Přitom se případ pro žalobce vyvíjel velice slibně. Přímo při zatčení na pracovišti měl Kocáb u sebe v kapse třicet  tisíc korun, dalších čtyři a půl miliónu v hotovosti objevili detektivové z inspekce ministra vnitra v jeho bytě ukryté v papírové krabici od herní konzole k počítači.  Našli tam i další peněžní doklady o tom, že přibližně stejnou částku investoval do nákupu a rekonstrukce nemovitosti v Andělské Hoře a opatřil si drahý automobil.

Policista v jeho postavení by na takový majetek střádal sedmdesát let a přitom by z platu nesměl utratit ani korunu.  Je jen otázkou času, kdy  Kocáb dostane zpět  zajištěné milióny v hotovosti. "Ty jsou ještě uložené na zvláštním účtu. Pokud si o ně požádá,  bude o jejich vrácení rozhodovat soud," sdělil Královec.

Stíhán je i Kocábův kolega Kábrt

Společně s Kocábem je stíhán i jeho kolega Pavel Kábrt. Ten  zase koupil ve městě činžovní dům, jehož cena se odhaduje na šest miliónů korun. Zatímco u Kocába vyšetřovatelé neprokázali, že zajištěné peníze a další jeho majetek pochází z úplatků, Kábrtovi za korupci přímo sdělili obvinění. "V jeho případě o úplatcích svědci hovoří,"  upřesnil žalobce. 

Právě Kocába s Kábrtem označil za zkorumpované muž, který Právo kontaktoval po zveřejnění majetkových poměrů zatčených policistů. Na utajené schůzce věrohodným způsobem popsal zločinecké praktiky, které policisté zavedli vůči cizincům a hovořil také o konkrétních částkách, kterou strážci zákona brali za vydávání trvalých a dlouhodobých pobytů nebo za jejich prodlužování. Podle něho se obvyklá taxa za prodloužení pobytu  pohybovala  okolo 15 tisíc korun, za kladné vyřízení dlouhodobého pobytu pak čtyřnásobek.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám