Hlavní obsah

Policista mlátička téměř jistě získá rentu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Policista Václav Filipec, odsouzený za brutální útok na cyklistu, si může být téměř jistý, že získá od státu pravidelnou rentu za mnohaletou službu. V neděli to bude přesně měsíc, kdy byl spolu s kolegou Miroslavem Terichem odsouzen k podmíněnému trestu a k zákazu činnosti práce u policie, písemný rozsudek ale dosud neopustil zdi Okresního soudu v Novém Jičíně.

Foto: archiv Slováckého divadla Uherské Hradiště

Týden kultury na Valašsku bude hostit mimo jiné populární představení Rychlé šípy v podání Slováckého divadla, která má za sebou již přes 400 repríz

Článek

Příslušný soudce měl dva týdny dovolenou a poslední stránku rozsudku dokončil takřka před několika hodinami. Pokud do konce září nestihne krajský soud rozsudek pravomocně potvrdit, dostane Filipec několikaměsíční odstupné a rentu za vzornou službu. Podal totiž výpověď a v den ukončení pracovního poměru na něj bude muset vedení policie pohlížet jako na bezúhonného.

Major Terrich, jenž bití cyklisty obuškem podle rozsudku nečinně přihlížel, má přitom už peníze jisté. Výpověď podal již v květnu, takže od konce července je v civilu.

Soudce Roman Švec potvrdil, že rozsudek bude odsouzeným policistům zaslán nejdříve v pondělí. "O tom, že Filipec podal výpověď a má dostat rentu, jsem se dozvěděl až z tisku. Nemohl jsem ale rozsudek stejně dopsat rychleji, protože jsem měl plánovanou dovolenou," řekl soudce Roman Švec a dodal, že nedovedeme odhadnout, zda nadřízená instance stačí rozsudek do konce Filipcovy výpovědní lhůty vynést.

Renta přes milión korun

Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Čestmír Duda potvrdil, že možnost projednání odvolání během jediného měsíce je jen teoretická. "Záleží na vytíženosti daného trestního oddělení, na kdy nařídí hlavní líčení," řekl Duda. I kdyby ale soud stačil svolat jednání do konce září, neznamená to podle Dudy, že se podaří odsouzeným policistům doručit obsílku a že k soudu opravdu oba přijdou.

Fililpec má tedy vlastně na vybranou - buď se soudu bez většího rizika vyhnout a získat doživotní rentu, nebo se nechat odsoudit a nedostat ani korunu. "To jste řekl vy, ale musím potvrdit, že realita je opravdu taková, i když ze strany okresního a krajského soudu by šlo všechno hladce," potvrdil Právu místopředseda soudu.

Jak již Právo informovalo, u odstupného jde o desetitisícové částky. Renta, která se vyplácí až do důchodového věku, činí v případě policistů, kteří mají praxi delší než deset let, dvacet procent z průměrného platu. Pokud 43letý Filipec, v místě bydliště přezdívaný policejní mlátička, rentu získá, měl by si postupně přijít na více než jeden milión korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Stovky lidí demonstrovaly proti policistovi

Čtyři stovky lidí přišly v pátek večer ve Studénce na Novojičínsku demonstrovat proti místnímu policistovi Václavu Filipcovi. Ten podle pořadatelů začátkem...

Policista Filipec už neslouží ve Studénce

Policista Václav Filipec, proti jehož údajné agresivitě v pátek ve Studénce demonstrovaly čtyři stovky lidí, už od pondělí neslouží na tamním obvodním...

Policista Filipec už nenosí uniformu

Policista Václav Filipec ze Studénky, který loni v listopadu při kontrole brutálně zbil cyklistu, a jeho kolega Miroslav Terich, jenž útoku nečinně přihlížel,...

Výběr článků

Načítám