Hlavní obsah

Policista mlátička chce odstupné a rentu

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Z tučného odchodného a několikatisícové měsíční renty se nejspíše budou těšit policisté Václav Filipec (43 let) a Miroslav Terrich (50 let) z Novojičínska. I když byli na konci července odsouzeni za zneužití pravomoci veřejného činitele a Filipec navíc za ublížení na zdraví, odvolali se a včas podali žádost o propuštění od policie.

Foto: Archív Poletíme?
Článek

Pokud do konce dvouměsíční výpovědní lhůty nepadne na krajském soudu pravomocný rozsudek, budou využívat všech požitků policejních vysloužilců.

Zákon policistům hodně pomáhá

"Major Terrich podal žádost už v květnu, takže už je v civilu. Nadpraporčík Filipec stejně učinil na konci července. Lhůta mu proto skončí na konci září," uvedl nadřízený policistů, okresní policejní ředitel Karel Třetina, a jedním dechem dodal, že nelze postupovat jinak. "Nemůžu jim zakázat odchod od policie do konečného soudního rozhodnutí. Tak to stanoví zákon. Ani já to nepovažuji za správné," přiznal s tím, že od nového roku by měl platit nový zákon, který už podobným praktikám zabrání. Na Filipce přezdívaného policejní mlátička, ani na Terricha, se už ale nebude vztahovat. I Třetina se domnívá, že soud do konce Filipcovy výpovědní lhůty neskončí.

Filipec podle rozsudku vloni v listopadu zbil obuškem při silniční kontrole na okraji Bílovce 52letého Vlastimila Sklenáka. Ten jel na kole taženém psem a odmítl se legitimovat. Nechtěl také odjet na služebnu, dokud mu policisté nezajistí kolo a psa. Následovaly rány obuškem, až muž skončil na zemi ve vlastních výkalech a s rozsáhlými pohmožděninami. Terrich se sice zákroku aktivně nezúčastnil, ale jako velitel hlídky nezakročil. Soud pak rozhodl o podmíněných trestech a u Filipce i o čtyřletém zákazu práce u police a bezpečnostních agentur.

Renta za službu s tužší kázní

I když se oba odsouzení obhajovali, že nic neudělali a odvolali se, nemeškali a rychle od policie odcházejí. Vzhledem k tomu, že Filipec sloužil dvacet let a Terrich o osm let déle, mohou na jejich konta přicházet slušné částky.

"U odchodného půjde o několik desítek tisíc korun, renta se vypočítává podle odsloužených let. Zřejmě ale půjde o několikatisícové částky měsíčně, a to až do odchodu do důchodu," sdělil policejní ředitel. Jak informovala Lucie Uhlířová z tiskového oddělení Policejního prezidia, renta činí dvacet procent průměrného služebního příjmu, pokud policista sloužil alespoň deset let.

Za každý rok navíc se přidává procento. "Jde o kompenzaci za službu v podmínkách tužší kázně a ohrožení života a zdraví," dodala mluvčí.

Při těchto slovech se poškozený Sklenák jen smutně pousmál. "Jinde by při takovém provinění zaměstnanec ještě platil, ale policisté budou odměněni. Slušně řečeno - je to nepořádek.

Pavel Lazecký, jenž ve Studénce organizoval petici a demonstraci proti policistům, si jen povzdychl: "Je to zákonná úniková cestička pro podobné typy policistů," konstatoval s tím, že by o rentě spíše než pravomocný rozsudek mělo rozhodovat datum projednávané události.

Reklama

Výběr článků

Načítám