Hlavní obsah

Policista Filipec už neslouží ve Studénce

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Policista Václav Filipec, proti jehož údajné agresivitě v pátek ve Studénce demonstrovaly čtyři stovky lidí, už od pondělí neslouží na tamním obvodním oddělení. Právo o tom informoval novojičínský okresní policejní ředitel Karel Třetina.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Vystaveny jsou obrovské zásobnice i model potravinové pece ve skutečné velikosti.

Článek

"Policista Filipec se rozhodl přispět k uklidnění situace ve městě a sám si podal žádost o přeložení na jiné oddělení v okrese. A já jsem mu vyhověl," uvedl Třetina. Zatím neprozradil, kde bude nadpraporčík pracovat. Rozhodně to ale podle něj nebude nedaleký Bílovec, kde došlo k poslednímu Filipcově incidentu. "Policista je v současné době na dovolené," dodal Třetina.

Rozhodnutí Filipce odejít z policejní stanice ve Studénce považují organizátoři demonstrace za polovičaté řešení. " Když už se po čtvrt roce rozhodl vyvodit osobní zodpovědnost, měl by i s ohledem na své brutální zákroky z minulých let od policie jít pryč, a ne ohrožovat slušné lidi v jiném městě. Jeho rozhodnutí je pohrdavý výsměch stovkám lidí, stojících v pátek večer na náměstí v desetistupňovém mraze a žádajících, aby svlékl uniformu," řekl jeden z organizátorů protestu Pavel Lazecký.

Vlnu nespokojenosti občanů s policistou vyvolalo začátkem listopadu napadení 52letého Vlastimila Sklenáka, kterého Filipec zastavil se svým kolegou a chtěl ho předvést na stanici, protože se nechal na kole táhnout psem a neměl u sebe doklady. Sklenák pak skončil na zemi zbitý obuškem a ve vlastních výkalech.

Občané Studénky poté zorganizovali petici, ve které tvrdí, že mají z policisty strach a žádají policii o okamžité řešení situace. Petici podepsalo přes 500 lidí. Inspekce ministra vnitra, na kterou se obrátilo samotné vedení policie, dosud vyšetřování incidentu neuzavřela, takže okresní vedení policie musí vyčkat s dalšími kroky. "Buď bude obviněn, a v tom případě ho zprostím služby, nebo obviněn nebude a budeme to řešit kázeňsky. Nejvyšší trest, který přichází v úvahu, je snížení hodnosti o jeden stupeň, nebo snížení platu o 15 procent," uvedl Třetina.

Reklama

Související články

Stovky lidí demonstrovaly proti policistovi

Čtyři stovky lidí přišly v pátek večer ve Studénce na Novojičínsku demonstrovat proti místnímu policistovi Václavu Filipcovi. Ten podle pořadatelů začátkem...

Výběr článků

Načítám