Hlavní obsah

Policista Čermák se brání proti obvinění z napadení Jacques

Právo, tim
PRAHA

Policista Tomáš Čermák nesouhlasí s obviněním, které proti němu bylo vzneseno minulou středu v souvislosti s jeho zákrokem proti šéfce vládní sekce pro lidská práva a kandidátce Zelených Kateřině Jacques.

Článek

"Proti zahájení trestního stíhání jsme podali v neděli stížnost," řekl v pondělí Právu jeho obhájce Jaroslav Janeček.

Čermák údajně nepřiměřeně zakročil proti Jacques na prvomájové demonstraci v okolí pražského Palackého náměstí. Podle Janečka ji vyzval, aby opustila prostor, kde se nacházela. Na místě prý hrozil střet zelených a neonacistů. "Měla vyslechnout jeho výzvy a odejít," zdůraznil Janeček. Podle některých svědků však obě skupiny byly od sebe natolik vzdálené, že zmiňovaný střet v úvahu nepřipadal.

Janeček současně poukázal na skutečnost, že minulý týden bylo zrušeno stíhání proti Tomáši Slunéčkovi, který se na manifestaci snažil Kateřině Jacques pomoci. Přitom Čermáka kopnul do hýždí a ještě mu uštědřil několik nadávek. Čermák čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Podle státního zástupce Michala Zachystala mu hrozí maximálně tři roky vězení.

V souvislosti s prvomájovým zásahem nedávno Inspekce ministra vnitra navrhla obvinit ze zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody policistu, který zakročil proti fotografovi Michalu Vlkovi, spolupracovníkovi Britských listů. Inspekce v pondělí zároveň začala prověřovat, zda se trestné činnosti nedopustili i další policisté, kteří Čermákovu zásahu přihlíželi a v jednání mu nezabránili. Podle mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové by případný návrh padnul koncem týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám