Hlavní obsah

Policie zpřísnila obvinění muže, který zabil Housku. Vraždu prý plánoval

Právo, ČTK, koc
Chomutov

Policisté a státní zástupce zpřísnili obvinění muže, který se přiznal k usmrcení kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Původně byl podezřelý z úmyslného usmrcení, za což mu hrozilo deset až 18 let vězení, od úterka čelí obvinění z loupežné vraždy. Za tu může být odsouzen na 15 až 20 let vězení. Napsaly to ve čtvrtek Lidové noviny.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila s garáží, před kterou bylo nalezeno tělo zavražděného Housky.

Článek

Krajská policejní mluvčí Jana Matonohová Právu potvrdila, že policisté na základě vyšetřování zpřísnili právní kvalifikaci trestného činu.

Podle zjištění deníku obviněný akci plánoval a střílel na omráčenou ležící oběť.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obviněný podle vyšetřovatelů nejméně od loňského dubna sbíral informace o Houskovi i jeho partnerce, bývalé ústecké hejtmance a nynější hejtmanově náměstkyni Janě Vaňhové (ČSSD), píše deník.

V jejich společném bydlišti v Chomutově se prý stíhaný muž hodlal vydávat za pracovníka zásilkové firmy. S odkazem na policejní protokol LN píšou, že obviněný Housku nejdříve omráčil elektrickým paralyzérem, a pak ho střelil jednou do břicha a třikrát zblízka do hlavy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Místo rekonstrukce střeží policisté.

To podle deníku nasvědčuje tomu, že Houskova vražda byla předem promyšlená. Obviněný přitom policii tvrdil, že se s Houskou setkal náhodně a zabil ho při konfliktu, což podle dřívějších informací médií vyvrátila už dubnová policejní rekonstrukce vraždy.

Není jasné, zda něco ukradl

Podle policie si pachatel s sebou přinesl vojenskou celtu, kterou Houskovo tělo přikryl, a pak dům Housky a Vaňhové prohledával. Není však jasné, co a jestli vůbec něco z domu odnesl.

"Loupežný motiv mi přijde na vodě. Myslím si, že to byla objednávková vražda," řekla deníku poslankyně Marie Benešová, jejíž advokátní kancelář hájí Vaňhovou, která v případu vystupuje jako poškozená.

Houska byl zavražděn loni v listopadu u garáže vily v chomutovské ulici Kamenný vrch. Jeho tělo našel spoluvlastník stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Podezřelého muže, který se k činu přiznal a odevzdal vražednou zbraň, policie zadržela 12. března. Na stopu ji přivedl paralyzér, který obviněný na místě činu zapomněl a na němž se našly stopy jeho DNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám