Hlavní obsah

Policie znovu shodila pod stůl podezření z korupce v Praze

Právo, Jan Menšík

Policie po více než roce prověřování znovu odložila případ bývalého úředníka pražského magistrátu přes reklamu Ivo Matese, který se týkal možné korupce. Ke stejnému závěru došli kriminalisté již v prosinci loňského roku, ale dozorující státní zástupkyně Zuzana Beňová z Prahy 1 jim tehdy případ vrátila k došetření. To ostatně může po prostudování spisu udělat i nyní.

Foto: Novinky

Úředník pražského magistrátu Ivo Mates

Článek

„Je to totožné rozhodnutí jako předtím. Policejní orgán rozhodl o odložení věci. Rozhodnutí bylo doručeno státnímu zastupitelství a nyní je přezkoumáváno společně se spisovým materiálem,“ sdělila Právu Beňová.

Lze tedy předpokládat, že kriminalisté dospěli opět k odložení případu z toho důvodu, že se jim nepodařilo prokázat, že by došlo k trestnému činu a že někdejší úředník přijal úplatek.

Na možné podezření z korupce na pražském magistrátu upozornilo Právo na začátku loňského června.

ČTĚTE TAKÉ
Policie se musí vrátit k případu možné korupce na magistrátu

Mates, který na magistrátu od roku 2008 zastával pozici „majetkový specialista – reklamy“ a v gesci měl správu portfolia městských pozemků s reklamními plochami a také přípravy smluv na pronájem reklamy, několik let používal vůz Volvo XC60 patřící firmám kolem skupiny BigBoard. Ta platí za jedničku na českém trhu s venkovní reklamou a s Prahou má uzavřené desítky smluv o pronájmu ploch.

Mates byl na řadě smluv týkajících se reklamy uveden jako kontaktní osoba.

Skupina jakékoliv spojení s tímto vozem odmítla. Podobně se k tomu postavil také magistrát. Propojení však dokládá dokument, o kterém již Právo v minulosti psalo a má jej k dispozici. Mates, který luxusní bílé SUV nechal opatřit magistrátní parkovací kartou, jež ho opravňovala k parkování na pražských náplavkách, měl s vozem v září 2016 nehodu.

Možné vazby dokládá i autonehoda

Při výjezdu z náplavky se totiž plně nevěnoval řízení a sjel tehdy levou stranou auta do Vltavy, odkud vůz museli vyzvednout až přivolaní hasiči. V té době byla držitelem vozu reklamní společnost BigBoard Praha, účastníkem nehody byl právě Ivo Mates.

Mates tedy během loňského června, kdy za ním přišel reportér Práva s žádostí o odpovědi, nemluvil pravdu, když tvrdil, že vůz měl zapůjčený od syna k řešení rodinné situace v roce 2017 a částečně i v roce 2018.

Dva dny po zveřejnění informací Mates podal na magistrátu sám výpověď a výše zmíněnou pozici ještě ke konci téhož měsíce opustil.

Jeho odchod žádala také někdejší primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Než tak Mates učinil, dostal ještě od svého nadřízeného, ředitele majetkového odboru Jana Raka, výtku a byl do konce svých dní na magistrátu přeřazen na jinou pozici, tak aby s agendou reklamy nepřišel do styku.

Přestože například zmíněný dokument poukazuje na určité vazby mezi reklamní společností a úředníkem přes reklamu, který byl očividně ve střetu zájmů, policie i napodruhé dospěla ke stejnému závěru – odložení případu.

K případu se však budou muset vrátit, pokud žalobkyně stejně jako loni v prosinci zhodnotí, že věc dostatečně neprověřili, a vrátí jim případ znovu na stůl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám