Hlavní obsah

Policie zatkla 11 členů Berdychova gangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další údajní členové Berdychovu gangu jsou za mřížemi. Policie je v sobotu ráno pozatýkala na několika místech. Celkem jich v cele skončilo jedenáct. Informovala o tom mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Článek

Policie je podezírá ze spáchání 13 skutků od roku 1995. Obviněni jsou z loupeže, krádeže a zbavení osobní svobody.

Operace s pracovním názvem Kami začala v pátek večer. Policisté nejdříve obvinili 13 podezřelých, kteří už jsou stíháni ve vězení. Potom provedli 24 domovních prohlídek, při kterých zajistili mimo jiné zbraně, peníze a padělky dokladů. Vzhledem k tomu, že někteří z podezřelých mohli být ozbrojeni, podílel se na zásahu Útvar rychlého nasazení a zásahová jednotka. Celkem se akce účastnilo přes 450 policistů.

Pro všech 11 zadržených navrhuje státní zástupce vazbu. "V případě uznání viny hrozí obviněným až 15 let," uvedla mluvčí. Zadržení se podle policie nejméně ve čtyřech případech za pomoci mučení snažili z podnikatelů dostat peníze. Přepadávali rovněž vytypované kamióny a přepravce peněz. V roce 1999 údajně přepadli muže, o kterém věděli, že bude mít u sebe tři milióny korun na výplaty zaměstnanců pražské vysoké školy. Poslední případ je z roku 2004, kdy se podle policie vloupali do firmy, kde chtěli ukrást 1,5 miliónu korun. To se jim však nepodařilo.

Vraždy, loupeže, vydírání

Gang kolem Davida Berdycha se podle policie dopustil vražd, loupeží a vydírání bohatých podnikatelů. Jeho členy byli údajně i elitní policisté. S podsvětím se podle vyšetřovatelů spolčili bývalí důstojníci Josef Opava, Petr Koňařík, Jiří Kaňka a Jiří Žofčín, kteří měli u policie bojovat s organizovaným zločinem, dopravní policista Jiří Železný a expolicista Karel Suchomel.

V kauze Berdychova gangu už je obviněno či stíháno 51 lidí. "Ani toto číslo však není konečné," upozornila Kosinová.

Jednatřicetiletému Berdychovi soud loni v červnu vyměřil pětiletý trest vězení za vydírání podnikatele. Verdikt je pravomocný. Soudy řeší několik dalších případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám