Hlavní obsah

Policie zatím neví, kdo zaútočil na Berdára

PRAHA

Policie zatím nezná pachatele ani motiv útoku na generálního ředitele Českého Telecomu Gabriela Berdára. Od napadení uběhly už tři týdny. Z důkazů údajně zatím nevyplývá, že by ho napadla dvojice mladíků, po jejichž autě manažer později střílel. Jeden z mladíků byl přesto obviněn, protože tehdy řídil, ač nesměl.

Článek

Úřady mu již dříve uložily zákaz řízení vozidel, ale on jej nerespektoval, řekl v pátek státní zástupce František Krejčí. Mladík byl ve zkráceném řízení obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí. "Už jsme také předali soudu návrh na jeho potrestání," upřesnil Krejčí.

Podle něj ale žádný z nashromážděných důkazů nesvědčí o tom, že by dvojice měla na svědomí útok na Berdára. Ředitele Českého Telecomu začátkem května napadli a zbili před jeho domem v okrese Praha-východ dva muži. Zřejmě použili železnou tyč. Za jízdy do nemocnice pak Berdár začal střílet po vozidle domnělých pachatelů, které potkal na polní cestě. Automobil pak skončil v příkopu. [celá zpráva]

Trestní oznámení na Berdára

Dva mladíci, kteří byli ve voze, jakýkoli podíl na přepadení Berdára odmítají a kvůli tomu, že po nich střílel, podali na manažera trestní oznámení.

Na policii vypověděli, že byli po návštěvě diskotéky podnapilí, a proto jeli polní cestou, kde se pak potkali s vozem Berdára. Protože byla cesta úzká, snažili se prý vyhnout druhému autu couváním.

Nic nenasvědčuje tomu, že by útočníky na Berdára byli tito dva mladí lidé, konstatoval státní zástupce. Policie zatím vyšetřuje napadení Berdára jako ublížení na zdraví.

Útok prý směřoval i na manželku

Podle Berdára jej ale chtěli útočníci zabít. Radiožurnál v pondělí informoval o tom, že útok zřejmě směřoval i proti jeho přítelkyni, která se stihla ukrýt v domě. [celá zpráva] Útok byl podle rozhlasu nejspíš pokusem vyloupit Berdárův dům a nijak patrně nesouvisel s jeho prací v Českém Telecomu.

Ředitel Berdár od počátku tvrdil, že motivem útoku byly nejspíš zveřejněné informace o odměnách vedení Českého Telecomu. Berdár po útoku pobyl několik dní v nemocnici, pak z ní odešel, ale zakrátko se tam znovu vrátil. V úterý byl propuštěn, v pracovní neschopnosti ale zůstane ještě nejméně tři týdny, řekl dnes Berdárův právní zástupce Pavel Virág.

Reklama

Související články

Berdár: chtěli mě evidentně zavraždit

Generální ředitel Českého Telecomu Gabriel Berdár je přesvědčen, že útočníci, kteří ho v pátek přepadli před jeho domem, jej chtěli zavraždit. Podle svých slov...

Výběr článků

Načítám