Hlavní obsah

Policie zasahuje ve firmě, která je spojována s podnikatelem Savovem

Louny
Aktualizováno

Policie zasahuje ve čtvrtek ve firmě Heavy Machinery Services (HMS), která se dříve jmenovala Legios. Uvedla to Česká televize. Legios je v úpadku od února 2014 a věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle serveru idnes.cz razie souvisí s insolvenčním řízením firmy. Za Legios Loco stojí podle serveru podnikatel František Savov, obviněný v kauze rozsáhlých daňových podvodů. Savov podle svědků, kteří vypovídali v insolvenčním řízení, prý dříve ovládal i samotný Legios.

Insolvenční soudce českobudějovického krajského soudu Zdeněk Strnad, který v případu Heavy Machinery Services rozhoduje, ve čtvrtek řekl, že o zásahu policie nic neví. K události se odmítlo vyjádřit krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner na konkrétní otázku, zda kriminalisté zasahují v Lounech, uvedl, že takové záležitosti policisté nekomentují. „Probíhají plánované realizace,“ řekl Matzner. Dodal, že podrobnější informace uvolní příští týden.

Společnost HMS poskytuje podle zástupce firmy Michaela Donatha vyšetřovatelům plnou součinnost. Firma je podle něj v insolvenčním řízení už pět let. „Náhlý a rozsáhlý policejní zásah po tak dlouho probíhajícím insolvenčním řízení z hlediska HMS postrádá jakékoliv rozumné opodstatnění. Informace o nelegální manipulaci s účetnictvím firmy považuje HMS za účelové a nepravdivé. Je možné, že policejní zásah je součástí snahy některých nových netransparentních subjektů o ovládnutí firmy prostřednictvím insolvenčního řízení. HMS nepochybuje o tom, že vyšetřovatelé žádné pochybení neshledají,” řekl ČTK Donath.

Kvůli daním 11 obviněných

Razii zaměřenou na krácení daní provedla policie v roce 2013, zabavila dokumenty z budov, kde sídlily firmy Františka Savova. Ten je v Česku stíhán kvůli údajným podvodům s DPH. V době, kdy razie probíhala, už nebyl v ČR. Nyní pobývá v Londýně a Česko žádalo o jeho vydání.

Foto: Archiv Františka Savova

František Savov

V případu je obviněno celkem 11 lidí, a to z krácení daně a praní špinavých peněz. Podle policie se tyto osoby podílely na vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši 770 miliónů korun.

Podle policejního mluvčího Jaroslava Ibeheje policie už dříve zajistila v kauze nemovitosti a v současné době se hodnota zajištěného majetku pohybuje zhruba ve výši předpokládané škody.

V roce 2016 policie informovala, že v případu zabavila 640 miliónů korun na bankovním účtu jednoho z obviněných. MF Dnes následně uvedla, že peníze měl dostat miliardář František Savov. Ten veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že policie se ho snaží zlikvidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám