Hlavní obsah

Policie: Zásah v islámském centru byl v pořádku

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policisté z protimafiánského útvaru zřejmě při dubnovém zásahu v Islámské nadaci v Praze podle předběžných kontrolních závěrů nijak nechybovali. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že kompletní vyhodnocení akce bude mít k dispozici do konce týdne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté zasahovali v objektu Islámské nadace na Černém mostě v Praze

Článek

„Dnes (v úterý pozn. red.) jsem se seznámil s dílčím závěrem policejního šetření. Pokud další šetření tyto závěry potvrdí, pak byl zásah policie v pořádku,“ konstatoval ke zprávě šéf resortu.

Podle informací Práva byl samotný zásah razantní i kvůli tomu, že policie měla podezření na to, že v mešitě jsou zbraně.

„Byla tam bezpečnostní rizika, která ten zásah odůvodňovala, konkrétně šlo o podezření na držení střelných zbraní,“ řekl k tomu Právu zdroj blízký vyšetřování. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se ústy svého mluvčího Pavla Hantáka k celé věci odmítl jakkoliv vyjádřit. Už dřív ale uvedl, že se v rámci prohlídek žádné zbraně nenašly. [celá zpráva]

Titulní stránka knihy, kvůli které policie zřejmě zasahovala.

Policisté z ÚOOZ zasahovali v Islámské nadaci nedaleko Václavského náměstí a v objektu na Černém Mostě v pátek 25. dubna. Podle oficiálně nepotvrzených informací mohla akce souviset s knihou Základy tauhídu - Islámský koncept Boha.

Zásah během modlitby 

Vedení policie průběh sporného zásahu kontrolovalo poté, co si na něj stěžovala např. Indonéská ambasáda v Praze. Několik stovek muslimů proti němu také protestovalo minulý týden přímo před budovou ministerstva vnitra. Vadilo jim mimo jiné, že policisté do mešity údajně vtrhli během důležité páteční modlitby. [celá zpráva]

Podle šéfa resortu vnitra ale domovní prohlídka, kterou jako neodkladnou nařídilo státní zastupitelství pro Prahu 1, začala ještě před touto modlitbou a nemohla ji tak přerušit.

„Dále existují důkazy o tom, že osoby požívající diplomatické imunity, ženy, děti a zdravotně postižení byli vyzváni, aby místo domovní prohlídky neprodleně opustili,“ uvedl v této souvislosti mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Indonéská ambasáda totiž argumentovala tím, že policisté nerespektovali práva držitelů diplomatických pasů, na místě byl totiž mimo jiné i tajemník indonéského velvyslanectví. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Policie zasahovala v Islámské nadaci v Praze

Kriminalisté protimafiánského útvaru během pátku zasahovali na několika místech v Praze kvůli vydání a distribuci knihy, která šíří rasismus a antisemitismus....

Výběr článků

Načítám