Hlavní obsah

Policie žádá o pomoc kvůli deset let staré vraždě ve videopůjčovně

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoučtí kriminalisté stále ještě nevzdávají pátrání po vrahovi, který před téměř deseti lety zavraždil ve videopůjčovně ve Šternberku na Olomoucku jednatřicetiletou zaměstnankyni. K případu se opět vrátili a v současné době na něm pracují se specialisty z týmu Tempus.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vražda se odehrála 29. července 2005 přibližně hodinu po poledni. „Neznámý pachatel vstoupil do videopůjčovny na Hlavním náměstí ve Šternberku a zavraždil tu jednatřicetiletou zaměstnankyni, která se nacházela v provozovně. Oběť byla zavražděna zvlášť surovým způsobem,“ řekla Právu policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Z tehdejších dostupných poznatků vyplývá, že pachatelem mohl být muž vysoký kolem 180 až 190 centimetrů, štíhlé postavy a v době, kdy k události došlo, se jeho věk mohl pohybovat mezi 30 až 45 lety.

Policisté na případu dlouhodobě intenzivně pracují, prověřují veškeré dostupné poznatky a vyhodnocují stopy zajištěné na místě činu. „V průběhu vyšetřování byly odebrány otisky prstů a vzorky DNA nejen stovkám klientů videopůjčovny a jejich příbuzným, ale byly postupně prověřovány také u vězňů, klientů psychiatrické léčebny a pachatelů obdobné násilné trestné činnosti v rámci celé republiky. Žádný z odebraných vzorků se však neshodoval s těmi, které kriminalisté zajistili na místě činu,“ uvedla mluvčí.

Opět vyhodnotí DNA

Vzhledem k tomu, že byly podle ní zjištěny nové skutečnosti, se nyní olomoučtí kriminalisté k případu opět vracejí, a to společně se specialisty z týmu policejního prezídia Tempus. Ten se zabývá odhalováním neobjasněných případů závažné trestné činnosti násilného charakteru spáchaných v minulosti.

„Ve spolupráci s genetikem z kriminalistického ústavu, který v době spáchání trestného činu zpracovával odebrané vzorky DNA, jsou opětovně vyhodnocovány stovky vzorků DNA. Zkušení kriminalisté, kterým nyní po letech pomáhají při jejich práci nové vědecké metody, věří, že je stále ještě šance případ objasnit a pachatele odhalit,“ zdůraznila Dolejšová.

Významnou roli by podle ní mohla sehrát i veřejnost. „Pokud bude mít někdo z občanů jakýkoliv poznatek k tomuto neobjasněnému případu, ať kontaktuje kriminalisty prostřednictvím linky 158 nebo podá informace policistům na nejbližší policejní služebně. Za případnou pomoc děkujeme,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnankyně videopůjčovny byla ubodána

Neznámý pachatel zavraždil v pátek odpoledne jednatřicetiletou pracovnici videopůjčovny ve Šternberku na Olomoucku. Žena z nedalekého Uničova měla na těle...

Výběr článků

Načítám