Hlavní obsah

Policie vyšetřuje vraždu starostky

Právo, ČTK, jbs
LIBERK

Starostka obce Liberk na Rychnovsku Jana Malá byla v úterý ráno nalezena mrtvá ve svém domě v Prorubkách, místní části Liberka. Nalezli ji místní lidé. Podle policie znalec potvrdil, že zemřela násilnou smrtí. Třiačtyřicetiletá starostka byla zvolena za Sdružení nezávislých kandidátů.

Článek

"Naše posádka z Rychnova tam zasahovala, ale protože lékař měl podezření na násilnou smrt, přivolal policii," uvedl bez dalších podrobností šéflékař krajské záchranné služby Jiří Mašek.

"Případ si okamžitě převzali specialisté z východočeské policejní správy," řekla Právu mluvčí rychnovské policie Vlasta Lepková.

Obyvatelé Liberka, který má včetně několika přidružených částí přibližně 700 obyvatel, událost zaskočila. "Vůbec tomu nerozumíme, paní starostka byla normální ženská, nechápeme, co se mohlo stát," řekla v úterý jedna z obyvatelek obce.

V šoku z její smrti jsou i zaměstnanci královéhradeckého Krajského úřadu, kde Jana Malá působila jako členka výboru pro dopravu. Jeho předseda Jan Regner (SNK-ED) ji charakterizoval jako rozumnou komunální političku. "Myslelo jí to, byla milá a příjemná, dobře se s ní jednalo. Opravdu nechápu, co se tam mohlo stát,"," řekl.

Člen stejného výboru Lubomír Štěpán (KSČM) byl zprávou o její násilné smrti rovněž otřesen. "Znal jsem jí jako ženu s poměrně razantními profesními názory, ale jinak byla bezkonfliktní. I když jsme byli na opačných stranách politického spektra, vždy jsme se dokázali dohodnout. Měla přehled o problematice, ve výboru uměla promluvit a svůj názor vysvětlit. Naproti tomu dokázala v debatě i přijmout názory druhých," řekl.

Mimořádně se událost dotkla náměstka hradeckého hejtmana Petra Kuříka (ODS), který Právu přiznal, že Malá byla blízká přítelkyně jeho rodiny. "Navštěvovali jsme se navzájem, paní Malá si velmi rozuměla i s mojí ženou. Ta zpráva mě zdrtila, musel jsem odvolat všechny své dnešní aktivity na úřadě, protože nejsem schopen nic rozumného dělat. Snažím se z toho sebrat," řekl včera Právu. Zároveň potvrdil, že stavení, v němž Malá žila, stojí poměrně o samotě. "Tam se mohlo stát cokoliv," konstatoval.

Malá dříve pracovala v Hradci Králové na stavebním úřadu a podle Štěpánových slov tu měla pověst pečlivé úřednice. Podobně ji hodnotí i lidé z Liberka. "Ochotná, hodná, neměli jsme s ní žádnou špatnou zkušenost. Myslím, že většina lidí s ní byla jako se starostkou spokojena," poznamenala Anežka Donátová, která v obci provozuje prodejnu smíšeného zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám