Hlavní obsah

Policie vyšetřuje lidi z pražské justice, včetně soudce Havlína

Právo, rav, har
Praha
Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vyšetřují několik osob z řad české justice i mimo ni. Právu to v pátek řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Případ se týká i soudce Ondřeje Havlína z Obvodního soudu pro Prahu 2.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

Bradáčová neřekla, kolik osob bylo zadrženo a zda byl někdo obviněn.

O případu už je informován ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Ministr neprodleně zahájí řízení o dočasném zproštění výkonu funkce soudce. Nic víc mu ani zákon neumožňuje,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka rozjeli detektivové realizaci ve čtvrtek a bude pokračovat ještě několik dnů. Stejně jako Bradáčová odmítl mluvčí sdělit, koho a čeho se akce týká.

Soudce si vzal den předem dovolenou

Informaci o trestním řízení proti soudci Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeji Havlínovi vedení soudu potvrdilo. „Je vedeno proti soudci zdejšího soudu JUDr. Ondřejovi Havlínovi. Policejním orgánům je poskytována maximální pomoc a součinnost za účelem zajištění důkazního materiálu,“ uvádí prohlášení Obvodního soudu pro Prahu 2.

Důvěryhodný zdroj z obvodního soudu Právu řekl, že policie do budovy soudu dorazila ve čtvrtek mezi třetí a čtvrtou hodinou odpolední a od té doby neodešla. Vedení soudu prý kriminalistům zpřístupnilo různé prostory, včetně Havlínovy kanceláře, a dává jim k dispozici spisové materiály, které požadují. K ruce jsou jim k tomu určení zaměstnanci soudu.

Zda je Havlín obviněn a čeho se trestní řízení týká, vedení soudu podle zdroje Práva neví. Sám Havlín má nyní momentálně dovolenou. Žádost si prý podal krátce před začátkem policejní akce. „Shodou okolností podal ve středu odpoledne žádost o dovolenou a bylo jí vyhověno,“ uvedl zdroj.

Že by na dveře soudu mohla kvůli němu další den zaklepat policie, prý nenaznačoval. Vedení soudu podle dobře informovaného zdroje neví o tom, že by se policie zajímala i o nějakého dalšího soudce.

Souvislost s kauzou soudce Berky

Případ nepřímo souvisí i s kauzou soudce Jiřího Berky. Ten měl na základě zfalšovaných podkladů posílat firmy do konkursu. Berkovi byl na základě prezidentské amnestie zrušen trest.

Havlín byl loni v květnu potrestán Nejvyšším správním soudem desetiprocentním snížením platu na dobu šesti měsíců. Hlavním proviněním soudce bylo to, že se pokusil ovlivňovat kolegyni, která měla na starosti případ Jana Harangozzy známého právě z Berkovy kauzy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám