Hlavní obsah

Policie vyšetřuje další zakázky spojené s kauzou Rath, jde o stamilióny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie prověřuje podle zjištění Práva už několik měsíců další podezřelé zakázky související se středočeskými krajskými nemocnicemi. A obsazení hlavních aktérů tohoto případu je prakticky stejné jako v korupční kauze poslance Davida Ratha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott patří k obviněným v korupční kauze spojené s poslancem Davidem Rathem.

Článek

Výjimkou je ovšem sám Rath, ten v nyní prověřované věci podle vyjádření státního zastupitelství nefiguruje.

Vše se opět točí kolem údajně zmanipulovaných zakázek pro některé nemocnice ve Středočeském kraji. Kterých tendrů se to týká, ale nechtěli žalobci uvést.

Kauzu nejprve řešil středočeský státní zástupce Zdeněk Čermák, který už pomáhal kolegovi Petru Jirátovi i v rozsáhlém případu Davida Ratha. Toho už policie navrhla společně s dalšími deseti obviněnými obžalovat mimo jiné z korupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřinu Pancovou přivádějí k soudu

„Je to v podstatě pokračující jednání té věci, kterou dělá doktor Jirát (kauzy Rath, pozn. redakce), a možná způsobená škoda přesáhla v součtu hranici 150 miliónů korun. Proto jsem věc předal v únoru z důvodu věcné příslušnosti Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze,“ řekl Právu Čermák.

Doplnil, že v této věci už policie před časem zahájila úkony trestního řízení pro podezření z takřka totožných trestných činů jako v Rathově kauze – poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při veřejné zakázce, veřejné soutěži a veřejné dražbě. „Jména podezřelých vám říkat nemohu, ale jde víceméně o stejné lidi. Rath v tom ale není,“ nastínil Čermák, koho se může další policejní prověřování týkat.

Lze tedy předpokládat, že mezi podezřelými mohou být opět zástupci různých stavebních firem obvinění v Rathově případu, ale možná i bývalá šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová či její partner Petr Kott, případně další zástupci některých středočeských nemocnic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott příchází na jednání soudu

Šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová Právu pouze potvrdila, že její úřad případ převzal a nyní ho řeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám