Hlavní obsah

Policie vypátrala Krejčíře, je na Seychelách

PRAHA

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř je na Seychelách. Pobývají tam i jeho manželka Kateřina a syn Denis. Právu to potvrdil zdroj z týmu Jehla policejního prezídia, který Krejčíře vypátral.

Článek

ČR nemá s ostrovy smlouvu o vydávání stíhaných osob. "Pro případ Krejčíř nemá Česká republika ve vztahu k Seychelám žádný smluvní podklad pro vyžádání obviněného k trestnímu stíhání do České republiky," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Česká republika podle něj přesto může o Krejčířovo vydání požádat a přislíbit zároveň, že by v případě seychelského občana postupovala stejně, tzv. poskytnout ujištění o vzájemnosti. "Druhá strana však nemá žádnou právní povinnost takové extradiční žádosti vyhovět," doplnil Dimun.

Seychely jsou bývalou britskou kolonií, stejně jako Bahamy, kde žije v Česku také stíhaný někdejší šéf Harvardských fondů Viktor Kožený. Česká justice nyní Bahamské ostrovy, které také nemají s ČR smlouvu u vydávání stíhaných lidí, přesto žádá o vydání Koženého.

Nejvyšší státní zastupitelství ČR totiž zjistilo, že Velká Británie uzavřela s Československem v roce 1925 smlouvu o vydávání zločinců, kterou byly vázány také všechny britské kolonie, to znamená i Bahamské ostrovy, a tedy i Seychely. Když Bahamy získaly nezávislost, učinily prohlášení, že se cítí být smlouvou vázány. Je otázkou, zda podobné prohlášení učinily i Seychely.

Ve čtvrtek státní zástupce Vladimír Trýzna potvrdil i informace, že Krejčířův majetek, který na konci srpna a na začátku září policisté zadrželi, mířil právě na Seychelské ostrovy. [celá zpráva]

Krejčíř čelí obvinění ze zločinného spolčení, přípravy vraždy a miliardových podvodů. Jeho manželka Kateřina je pak obviněná z praní špinavých peněz. Krejčíř uprchl při domovní prohlídce v půlce června. Jako o možných místech jeho pobytu byly zmiňovány Spojené arabské emiráty, Seychely a naposledy i Slovensko. V srpnu zmizela i Krejčířova žena.

V souvislosti s červnovou prohlídkou v Krejčířově černošické vile navrhla Inspekce ministra vnitra zahájit trestní stíhání jednoho z policistů. Je podezřelý z maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám