Hlavní obsah

Policie v cizině zadržela pražského imáma obviněného z podpory terorismu

• Aktualizováno
Novinky, kub

Kriminalisté zadrželi v zahraničí někdejšího duchovního lídra muslimů v Praze, tzv. imáma Samera Shehadeha, který je od loňska spolu se svým bratrem a dívkou ze středních Čech obviněný z podpory terorismu. S informací přišel server Neovlivni.cz s odkazem na zdroje z bezpečnostní komunity. Detaily akce nejsou známy, policie ani Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), které na případ dohlíží, informaci nepotvrdily.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý Sheikh Samer Shehadeh

Článek

Obviněného podle serveru vypátrali a zadrželi policejní specialisté, přičemž by měl být brzy přepraven do Česka. Zatím není jasné kdy, kde a za jakých okolností byl Shehadeh zatčen. Podle tvrzení serveru je možné, že doplatil na svou neopatrnost v elektronické komunikaci.

Mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej Novinkám sdělil, že informace nemůže poskytnout, protože si komunikaci v případu vyhradilo VSZ. Žalobci ale podrobnosti rovněž nesdělili. „Ve věci nadále probíhá vyšetřování. Žádné další informace v tuto chvíli nelze sdělovat,” uvedl státní zástupce Marek Bodlák.

Kriminalisté stíhají bývalého imáma (34), jeho bratra Omara (27) a Kristýnu Hudkovou (24) z Hořína ve středních Čechách od konce loňského roku, podezření se týká účasti na teroristické skupině a podpory a propagace terorismu, za což obviněným hrozí až patnáctileté vězení.

Fátima a zázemí bojovníka

Bratři mají palestinské kořeny a narodili se v Praze. Policie v textu obvinění tvrdí, že Hudková odjela loni přes Turecko do Sýrie, aby se stala tzv. džihádistickou nevěstou Omara Shehadeha, který byl v Sýrii už dřív. Před svatbou se ale nikdy neviděli ani spolu nemluvili. Muslimští manželé se údajně přidali k teroristické organizaci související s Al-Kaidou. Bývalý imám cesty prý schvaloval a pomáhal s nimi. [celá zpráva]

Dívka podle spisu přijala v Sýrii jméno Fátima. „Zajišťuje aktivně zázemí bojovníka vařením, praním a společně cvičí se zbraní,“ napsali kriminalisté v obvinění, které mají Novinky k dispozici.

Muslimové se od imáma distancovali

„Obvinění jsou stíháni jako uprchlí, neboť se zdržují mimo území ČR,“ sdělil v lednu žalobce VSZ Marek Bodlák. Kromě Shehadeha staršího se ohledně zbylých dvou podezřelých nové zprávy zatím neobjevily. Pokud se případ dostane k soudu, lze obviněné odsoudit rovněž v nepřítomnosti.

Bezpečnostní složky se na Samera Shehadeha zaměřily již dříve kvůli údajně výhrůžným zprávám zasílaným muslimům, kteří se účastnili křesťanských bohoslužeb. Nutno dodat, že ohledně funkce imáma je to u něj složitější, podle dřívějšího prohlášení představitelů českých muslimů totiž nikdy nebyl duchovním vůdcem obce, distancoval se od něj také předseda Ústředních muslimských obcí v ČR Muneeb Alrawi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám