Hlavní obsah

Těžkooděnci zatarasili davu demonstrantů cestu. Protest v Praze skončil

Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie v neděli odpoledne zasáhla proti demonstrantům na Staroměstském náměstí, kam svolala protest iniciativa Chcípl pes. Několik lidí po překonání zábran zpacifikovala. Úředník magistrátu mezitím shromáždění ukončil, protože byl překročen počet účastníků.

Záznam: Demonstrace na Václavském a Staroměstském náměstí v PrazeVideo: ČTK, Novinky

 
Článek

Několik stovek demonstrantů pak vyrazilo směrem k Vltavě. Přes Karlův most následně přešli na Petřín a zpátky na Staroměstské náměstí. Policie nechala demonstranty být. Pak demonstranti náměstí opustili a zamířili na náměstí Republiky. Odtud se vydali směrem k dolní části Václavského náměstí, na Můstku jim ale cestu zatarasili těžkooděnci. Před 18. hodinou protest skončil.

Foto: ČTK, Novinky

Demonstrace v Praze

Desítky lidí kolem 14. hodiny skandovaly za zátarasy na Staroměstském náměstí hesla jako „Svobodu”, „Nemáte svědomí”, „Máme holé ruce” nebo „Pusťte je”. Část lidí neměla respirátory ani roušky, policisté je megafony upozorňovali, aby dbali jejich pokynů a respektovali vládní opatření.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela několik demonstrantůVideo: Novinky

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Policista pacifikuje ženu na Staroměstském náměstí v Praze.

Krátce poté několik demonstrantů prorazilo zábrany a proniklo do hlídaného prostoru. Policisté použili rozbušky a několik lidí na zemi spoutali. „V průběhu bezpečnostního opatření policisté zajistili několik osob z důvodu neuposlechnutí výzvy úřední osoby a porušení vládních nařízení,” uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Foto: Mapy.cz

Cesta účastníků demonstrace Chcípl PES

Pražská policie zároveň na Twitteru informovala, že kvůli překročení stanoveného počtu účastníků shromáždění úředník magistrátu ukončil.

Foto: Novinky

Těžkooděnci na Můstku

Staroměstské i Václavské náměstí bylo již před polednem uzavřené a všichni lidé museli projít kontrolou. „Ten, kdo nemá platnou výjimku, tak se dále nedostane. Lidé procházející tudy do práce museli předložit potvrzení,” hlásil před začátkem demonstrace reportér Novinek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policista sleduje jednoho z účastníků demonstrace na Václavském náměstí.

Policie potvrdila, že na náměstích probíhala bezpečnostní opatření. „Dovnitř mohou pouze obyvatelé, kteří mají trvalý pobyt nebo bydliště v Praze. Nemůže tam přijít člověk, který nemá pobyt v okrese Praha, protože právo shromažďovat se je pouze ve svém okrese. Někteří ještě předkládají papír, že jedou na brigádu a podobně. Tyto dokumenty jsou vyhodnocovány individuálně,“ řekl Novinkám mluvčí Daněk.

Policie kontroluje lidi na Staroměstském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstranti na Václavském náměstí v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Na nedělní odpoledne svolala iniciativa Chcípl pes další demonstraci na Staroměstské náměstí, která vyzývá k ochraně demokracie, svobody a lidskosti. Požaduje také demisi vlády.

„V době, kdy selhaly všechny demokratické principy a opozice, která hlasuje pro devastující zákony, je odpovědnost na nás, obyčejných lidech. Braňme se opakování historie, kdy zbabělost vyhrála nad zodpovědností,“ uvedli organizátoři protestu na pozvánce.

Místo nouze vyslovte vládě nedůvěru, vyzývá poslance Chcípl PES. Chystá uličku hanby

Domácí

Demonstraci na Václavském náměstí od 13. hodiny pořádala iniciativa My společně. Účastnili se rovněž nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko. V pozvánce na akci organizátoři uvedli, že „svoboda je ohrožena na nejvyšší možnou míru“.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

První zadržený na nedělní demonstraci

Demonstranti na Václavském náměstí v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Poslanec Volný však demonstraci po několika minutách ukončil poté, co těžkooděnci vstoupili mezi demonstranty. Někteří z nich se pak vydali na magistrálu, odkud je policie musela vytlačit. Posléze se vydali na Staroměstské náměstí.

Policie už předem uvedla, že na demonstrace je připravena. „Cílem policie bude především zajištění klidu, veřejného pořádku a dohled nad dodržováním vládních nařízení,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk s tím, že na demonstraci měl dohlížet mimo jiné antikonfliktní tým.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

Současné vládní opatření omezují shromažďovací právo. Na demonstraci nesmí být víc než 100 lidí, skupiny maximálně po 20 účastnících a musí dodržovat rozestupy alespoň 2 metry. Během demonstrace je nutné mít nasazený respirátor třídy FFP2 či chirurgickou roušku. Látkové roušky, šály či šátky nejsou považovány za dostatečnou ochranu.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti blokovali magistráluVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám