Hlavní obsah

Policie stíhá úředníky kvůli rozdělování dotací EU

Právo, Pavel Orholz, Vladimír Vácha
Praha

Protikorupční policie v pondělí zadržela a začala stíhat dva vedoucí pracovníky Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad v Českých Budějovicích.

Článek

Oba muži údajně nezákonným způsobem ovlivňovali výběr projektů doporučených k financování v rámci 5. výzvy Regionálního operačního programu (ROP)  Jihozápad.

Mluvčí úřadu Adam Kotalík ČTK potvrdil, že se jedná o  ředitele Jiřího Trnku a vedoucího odboru implementace programu České Budějovice Martina Půlpytla.

"Jsme přesvědčeni, že ani jeden z pracovníků úřadu se žádného protiprávního jednání nedopustil a ani se o to nepokusil. Věříme, že se vše co nejdříve vyjasní a oba budou všech obvinění zproštěni," řekl ČTK Kotalík.

"Trestných činů se měli dopustit ve stádiu pokusu "

„Jsou obviněni z několika trestných činů. Jedná se konkrétně o zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě i poškozování zájmů Evropských společenství. Trestných činů se měli dopustit ve stádiu pokusu,“ uvedl Roman Skřepek, rada Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování.

Poznamenal, že policisté z útvaru informovali o závažných nesrovnalostech v procesu hodnocení projektů vedení Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a Ministerstvo financí již 26. listopadu 2009.

Hejtmanka Plzeňského kraje a předsedkyně rady ROP Jihozápad Milada Emmerová za ČSSD tak pozastavila podepsání smluv s úspěšnými 177 žadateli z páté výzvy, až do vyjasnění celé záležitosti. „Osobně považuji systém hodnocení, který  ve všech regionech soudržnosti  při hodnocení projektů funguje, za nedokonalý, neboť se při něm snadno může projevit subjektivní chyba hodnotitelů a v podstatě se jí nedá zabránit,“ reagovala na obvinění dvou vysokých úředníků v pondělí hejtmanka Emmerová.

„Hlavně je mi ale v tuto chvíli  líto těch , kteří v páté výzvě poctivě uspěli a nyní mohou mít problémy s financováním svých projektů,“ dodala Emmerová.

Místopředseda rady ROP Jihozápad a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola ČSSDD) si přeje, co nejrychlejší uzavření případu. „Respektuji právo policie Úřad regionální rady vyšetřovat a bohužel k tomu má zřejmě důvod. Nezbývá mi než doufat, že věc se brzy uzavře a úspěšní žadatelé budou moci realizovat své projekty,“ podotkl jihočeský hejtman.

Oba muži musí zřejmě také policistům vysvětlovat, proč projektová firma G - Projekt byla při získávání dotací pro své klienty úspěšnější než ostatní.

Nespokojenost nad výsledky hodnocení vyjadřovali už na podzim 2008 starostové pěti desítek především menších obcí na jihu a západě Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám