Hlavní obsah

Policie stíhá Horáčka kvůli ovlivňování svědků z vazby

– Praha

Policie obvinila na začátku letošního roku podnikatele Tomáše Horáčka kvůli ovlivňování svědků z vazby. Spolu s ním stíhá i další dva lidi. Dnes o tom informoval server iRozhlas.cz. Horáček je spolu s dalšími lidmi obviněný z manipulací s nemocničními zakázkami, od konce června je ve vazbě.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na jednání o vazbě.

Článek

Nově ho policie stíhá kvůli telefonátům a posíláním dopisů z vazby. Svým spolupracovníkům v nich dával instrukce a podle státního zástupce ovlivňoval svědky.

"V lednu 2019 policejní orgán rozšířil trestní stíhání jedné fyzické osoby, respektive zahájil trestní stíhání dvou fyzických osob pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání pro skutek, k němuž došlo v průběhu vyšetřování," sdělil serveru dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Horáčkovi a dalším dvěma obviněným hrozí za maření vazby až dva roky vězení.

Jeden z lobbistových advokátů Jiří Teryngel nechtěl upřesnit, zda se obvinění týká někoho z Horáčkových obhájců. "Já to nejsem, více to komentovat nebudu," uvedl.

Již v listopadu, kdy soud rozhodl o rozšíření vazebních důvodů pro Horáčka, serveru nicméně řekl, že jeho klient z vazby volal z nedovoleného telefonu. Horáček ohlásil, že jde o hovory s obhájcem, ve skutečnosti se ale bavil s jedním ze svých spolupracovníků, napsal server.

Stížnost odmítl Ústavní soud

Horáček je ve vazbě od konce června, soud ho tehdy do vazby poslal i z důvodu, že by mohl svědky ovlivňovat, vazba z tohoto důvodu může ale trvat maximálně tři měsíce. Horáček ale po této době propuštěn nebyl, protože byla podle žalobce stále důvodná obava, že by mohl v trestné činnosti pokračovat. To potvrdil obvodní soud, který podnikateli vazbu prodloužil na konci října. Stížnost proti uvalení vazby odmítl i Ústavní soud.

Podnikatel je ústřední postavou kauzy, podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v pražských nemocnicích, za což podle vyšetřovatelů žádal úplatky. Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví loni na začátku července.

Od konce loňského roku policie kvůli zakázce pro Bulovku stíhá další firmu. "V prosinci 2018 zahájila trestní stíhání jedné právnické osoby v souvislosti se zadávacím řízením na veřejnou zakázku pro Nemocnici Na Bulovce pro zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zločin podplacení," sdělil serveru Matula.

Kriminalisté v kauze dosud obvinili 14 lidí a pět firem, uzavírá iRozhlas.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám