Hlavní obsah

Policie stíhá brněnského místostarostu kvůli braní úplatků

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Korupční aféra zasáhla radnici v městské části Brno-Černovice. Policejní útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) stíhá pro přijímání úplatků místostarostu Jiřího Houdka (ČSSD) a podezírá i další úředníky.

Článek

Houdek zatím podal stížnost proti zahájení trestního stíhání na Městské státní zastupitelství v Brně, protože tvrdí, že si není žádného provinění proti zákonům vědom. Speciální policejní útvar zahájil trestní stíhání po několikatýdenním zajišťování důkazů a podezírá Houdka a další úředníky z přijímání úplatků v souvislosti s bytovou problematikou, či přidělováním a pronajímáním nebytových prostorů a prostorů pro půdní vestavby.

"V tuto chvíli mohu potvrdit, že se pod dozorem státního zástupce případem podezření z korupčního jednání na Úřadu městské části Brno-Černovice zabýváme," uvedl na dotaz Práva ředitel policejního útvaru ÚOKFK Miloslav Brych.

Snaží se prokázat nevinu

Brněnský státní zástupce Vladimír Kutnohorský uvedl, že do týdne bude rozhodnuto, zda policie bude v trestním stíhání pokračovat nebo ho zastaví. Místostarosta Houdek podle informací ze sekretariátu černovické radnice onemocněl a nemůže se k tomu vyjádřit. Tajemnice radnice Jaroslava Kulawiaková Právu sdělila, že o žádném vyšetřování nic neví.

Případem podezření z korupce se zabývá i městské vedení ČSSD. Podle předsedy městské organizace Jeronýma Tejce má vedení ČSSD v Brně informace o trestním stíhání jejich člena. Houdek se snaží prokázat, že se ničeho nedopustil a podal žalobu na toho, kdo podal trestní oznámení na něj i další úředníky.

"Čekáme, jakým směrem se stíhání bude ubírat. Pokud by se prokázalo, že Jiří Houdek se něčeho nezákonného dopustil, tak bude nutné, aby opustil řady sociální demokracie a vzdal se všech funkcí, aby stranu nepoškodil. Zatím ctíme presumpci neviny," dodal Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám