Hlavní obsah

Policie stále neuzavřela vyšetřování požáru tržnice Sapa

Právo, Petr Blahuš
Praha

Vyšetřování ničivého požáru ve vietnamské tržnici Sapa v pražské Libuši, který začátkem listopadu minulého roku rozrušil celou zem a způsobil škody za 200 miliónů korun, se chýlí ke konci jen velmi zvolna. Libušská radnice, která kvůli požáru podala trestní oznámení, však doufá, že policie věc dotáhne před soud.

Článek

Nevraživost mezi starousedlíky a vietnamskou komunitou je i po více jak čtyřech měsících, které uplynuly od požáru, velmi vysoká.

„V prosinci jsme v této věci obdrželi trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, které podala libušská radnice. Na základě pokynů státního zástupce jsme oznámení připojili k již probíhajícímu vyšetřování, které pražská policie sama zahájila z úřední povinnosti. Zhruba na konci března bude případ uzavřen,“ potvrdila Právu mluvčí pražské policejní správy Eva Miklíková.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry požáru tržnice v Praze. VIDEO: Stream.cz

Další informace k případu ale odmítla sdělit. Jen podotkla, že v případě usvědčení konkrétní osoby hrozí viníkovi s ohledem na vysokou škodu až pět let vězení, v případě úmyslného zapálení až 15 let.

Místostarostka Libuše Jaroslava Valentová (ČSSD) v této věci uvedla, že podle ní trvá vyšetřování už poměrně dlouho. „Na zasedání našeho zastupitelstva bylo jasně řečeno, že i když jsme naše trestní oznámení podali poněkud opožděně, na druhou stranu jsme v něm uvedli celou řadu faktů, které bezprostředně po požáru nebyly nikomu známy,“ řekla Právu Valentová.

Že obec k dnešnímu dni neobdržela závěrečné stanovisko orgánů činných v trestním řízení, je pro mne osobně nadějí, že je tento případ řádně a důkladně šetřen a jeho výsledkem budou konkrétní závěry a také určení viníka.
Místostarostka Libuše Valentová

Podle ní bylo podání trestního oznámení podpořeno peticí místních občanů, ve které lidé projevili vážné obavy o svou bezpečnost a zdraví v důsledku požáru.

„To, že obec k dnešnímu dni neobdržela závěrečné stanovisko orgánů činných v trestním řízení, je pro mne osobně nadějí, že je tento případ řádně a důkladně šetřen a jeho výsledkem budou konkrétní závěry a také určení viníka,“ dodala Valentová.

Na otázku Práva, v jakém stavu jsou v současnosti vztahy mezi Vietnamci a starousedlíky v Libuši, Valentová řekla, že snahou radnice je co nejvíce přispět k prohloubení komunikace mezi oběma tábory.

To ale nebude jednoduché. Jak totiž Právu potvrdil zdroj z libušské radnice, který si nepřál být jmenován, nevraživost mezi obyvateli Libuše na Vietnamce kvůli požáru v Sapě je stále velká. „To se týká i některých lidí tady na úřadě,“ dodal zdroj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám