Hlavní obsah

Policie šetří únik výpovědi týraného Ondřeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUŘIM

O týrání osmiletého Ondřeje z Kuřimi podle jeho výpovědi věděla i jeho teta Kateřina Mauerová. Výpověď malého chlapce na policii unikla do médií. Zveřejnil ji server ceskamedia.cz. Jak se protokol dostal na veřejnost, nyní šetří inspekce ministerstva vnitra.

Článek

Policie potvrdila, že výpovědi nejsou podvrh a chlapec skutečně řekl, co je v nich uvedeno. Policista z Brna-venkov Jaromír Novotný TV Nova v neděli řekl, že únik možná není od policie. Jeden z dokumentů prý policisté vůbec neměli k dispozici a kopie dalšího nepochází od nich. Mohla je prý veřejnosti poskytnou osoba, která po výslechu dostala jeho kopii.

Ven téměř vůbec nechodil

Ondřej popisuje, že ho matka svazovala v komoře, odkud téměř nevycházel. V místnosti bez oken ho navštěvovala i jeho teta. Podle výpovědi dítě vnímalo chování matky jako samozřejmé. Trestala ho prý za to, že zlobí.

V posteli prý Ondřej spal, jen když byl nemocný, jinak lehával na zemi na betonu nebo na kartónech. Navíc uvedl, že byl v podobné komoře zavírán už dříve v brněnském bytě a dokonce v Domě dětí a mládeže v Brně-Komárově, kde jeho teta Kateřina Mauerová pracuje.

"Údajný podíl Kateřina Mauerové na chlapcově týrání se prověřuje," uvedl policejní mluvčí pro Brno-venkov.

"Teta Katka za mnou chodívala do komory, byl jsem nahatý. Ani Katce jsem neříkal, že je mi zima. Katka se mnou nebyla, když jsem byl svázaný," uvedl chlapec v policejní výpovědi.

Mauerová se nařčení brání

Komora podle rodiny původně sloužila jako chlapcův druhý pokoj. "Jsem přesvědčená, že v Ondrově výpovědi nesouhlasí velké množství věcí a že se to podaří doložit," řekla Kateřina Mauerová.

Ondřejova matka Klára se před půl rokem rozvedla, studovala a starala se o tři děti. Příbuzní jí nabízeli pomoc, ona ji ale odmítala. Matka prý v minulých dnech využila pomoc pracovníků brněnského krizového centra.

Po Anně policisté stále pátrají

Kriminalisté stále hledají třináctiletou Annu, která v sobotu utekla z dětského centra Klokánek. Vyhlásili po ní celostátní pátrání. Dívka trpí těžkou sociální fobií s prvky autismu a je silně fixovaná na své blízké. Policisté prošetřuje i možnost, že dívku někdo unesl. [celá zpráva]

Pohřešovaná dívka se svou opatrovnicí. Foto: Policie ČR

Navíc policie musí zjistit totožnost dívky. O ní se předpokládalo, že je s rodinou příbuzná. Ondřejova matka ale žádala o její svěření po péče. O dívku se předtím starala její matka, tedy Ondřejova babička. U ní dívka před zhruba deseti lety zůstala poté, kdy se k ní její rodiče, kterým ji hlídala, přestali hlásit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám